Datum plaatsing: 07 september 2017

Ga mee op visexcursie: op zoek naar een levend fossiel!


Ga mee op visexcursie: op zoek naar een levend fossiel!


Haren (Oss): Zaterdag 16 september kunnen belangstellenden met waterschap Aa en Maas en Ravon mee op visexcursie. In de Hertogswetering (omgeving Oss / Haren / Megen) gaan zij met waadpak en professionele schepnetten op jacht naar de grote modderkruiper.

Locatie en aanmelden
Iedereen is van harte welkom! Deelname is gratis en bijzondere kennis van vissen is niet nodig. De expeditie start om 10.00 uur en is rond 15:30 uur afgelopen. Heb je belangstelling? Mail dan vóór 15 september 2017 je naam, adres en contactgegevens naar Stichting RAVON, Martijn Schiphouwer: martijn.schiphouwer@ravon.nl Na inschrijven ontvang je meer informatie over het programma en de locatie. Meer informatie is te vinden op www.RAVON.nl >> RAVON actief > activiteiten > agenda.

Schoon water essentieel voor goede visstand
Naast waterveiligheid en waterbeheer voor landbouw, leefomgeving en natuur, is ook de zorg voor een goede waterkwaliteit van groot belang. Waterschap Aa en Maas, provincie Noord-Brabant en Stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) zetten zich in voor schoon water en een gevarieerde visstand in sloten en watergangen. Zij werken samen met onder meer agrarische natuurverenigingen, hengelsportverenigingen en natuurorganisaties om die doelen te realiseren. Tijdens de excursie laten waterschap Aa en Maas en RAVON zien hoe zij onderzoek doen naar de visstand in sloten en watergangen.

Grote modderkruiper, een ‘levend fossiel’
De variatie in vogels en zoogdieren zegt veel over de kwaliteit van hun leefomgeving. Vissen leiden veelal een verborgen bestaan, maar een gevarieerde visstand zegt veel over de kwaliteit van het water. Tijdens de visexcursie op 16 september 2017 in de Hertogswetering staat een bijzondere vis centraal; de grote modderkruiper.

Los van de indrukwekkende wetenschappelijke naam ‘Misgurnus fossilis’ wordt deze zeldzame en bijzondere vis ook ‘fluitaal’, ‘weeraal’ of ‘levend fossiel’ genoemd. Dit komt door zijn bijzondere levenswijze. Door een gespecialiseerde huid- en darmademhaling (via ingeslikte lucht) kan hij lage zuurstofgehalten overleven, in tegenstelling tot de meeste andere vissoorten. In drooggevallen wateren kan de soort zelfs enige tijd ingegraven in de modder overleven. Dit doet hij door de levensfuncties tot een minimum te beperken en gebruik te maken van huidademhaling. De dikke slijmlaag biedt hierbij bescherming tegen uitdroging. Grote modderkruipers kunnen tot 30 cm lang worden.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29552