Datum plaatsing: 13 september 2017

Wereldrecord appelpiramide bouwen in Vinkel


Wereldrecord appelpiramide bouwen in Vinkel


Vinkel ('s Hertogenbosch): Luuk Broos is niet zomaar een inwoner van Vinkel. Hij zit al 40 jaar in de horeca en 15 jaar in de gehandicaptenzorg en werd in 1997 uitgeroepen tot de meest markante horecaman van Nederland. In juni vestigde de evenementenmanager, samen met zijn team, nog het wereldrecord champagneglazen stapelen in Madrid. Komende maand gaat hij opnieuw voor een uitdaging, door van duizenden appels een piramide te vormen. Daarvoor is niet het Madrileense La Casa Encendida het decor, maar boerderijterras Het Venster in Heesch/Vinkel.

Door Mark van der Donk

Broos barst al sinds mensenheugenis van de opvallende ideeën. Met de mensen achter zijn evenementenbureau houdt hij er wel van om zich aan een aparte recordpoging te wagen. De laatste vond net voor de zomer plaats in de Spaanse hoofdstad. Met een 7,5 meter hoge toren, als een piramide gevormd door maar liefst 50.116 champagneglazen, verbrak hij niet voor het eerst een uniek record. Dit keer wil de Vinkelnaar, die in zijn woonplaats ook bekend is als coach en oprichter van ‘Ons plekske’ (een professionele dag- en vrijetijdsbesteding voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking) 7.000 appels gaan stapelen.
“Met het nieuwe wereldrecord van de ruim 50.000 champagneglazen nog vers in het geheugen, zijn we alweer met het volgende project bezig”, vertelt hij enthousiast. “We haalden de hele landelijke media met die geslaagde recordpoging. Televisie, radio, dag- en weekbladen, zowel in Nederland als in Spanje. Dit keer hopen we er minstens zo’n groot succes van te maken.”
Samen met dochter Lotte (19), die het familiebedrijf over gaat nemen, en het team achter Luuk Broos Events hoopt Broos er een maatschappelijk gebeuren van te maken, waar de hele Vinkelse samenleving bij betrokken wordt. “Het is de bedoeling dat het een grote en gezellige happening gaat worden. En dat we het wereldrecord gaan behalen, natuurlijk. Maar ons doel is vooral ook veel geld ophalen voor sociale maatschappelijke doelen in Vinkel en Nuland, zoals diverse verenigingen, de molen, kinderen, ouderen, noem het maar op. We willen de opbrengst heel breed inzetten.”

Volop aandacht
De vele duizenden appels die nodig zijn voor de recordpoging worden volledig gesponsord door fruitbedrijf en streekwinkel Roks uit Fijnaart. Daar is Broos onlangs al met alle medewerkers van Ons Plekske op bezoek geweest. “We zijn super goed ontvangen”, zegt hij. “Het is een heel mooi bedrijf en al onze medewerkers kregen volop aandacht. We hebben een prachtige dag beleefd en hebben dankzij een rondleiding de hele onderneming gezien. Er mocht naar hartelust fruit geplukt worden, we werden overal bij betrokken.”

Vrijwilligers
Frans Bauer woont om de hoek bij Roks en komt daar ook met enige regelmaat fruit halen, weet Broos. “Met dat in het achterhoofd gaan we ook hem benaderen om medewerking te verlenen aan dit unieke project. We gaan hem vragen of hij mee appels wil plukken. Daar mogen sowieso alle vrijwilligers zich voor aanmelden. Medio september, tijdens de landelijke appelplukdag, gaan we dat zelf doen in Fijnaart.” Er zijn ook mensen nodig die mee willen helpen om de appeltoren te bouwen, vertelt de enthousiaste Vinkelnaar verder. “Iedereen kan mee bouwen, jong en oud. We zijn bezig vanaf 09.00 uur tot een uur of 16.00 in de middag. En we zoeken natuurlijk handjes om na afloop alle appels te verkopen. Die bieden we aan voor een euro per stuk en we hopen er een zo hoog mogelijk bedrag mee op te halen, waar sociaal maatschappelijke doelen in Vinkel en Nuland mee kunnen worden geholpen.”

Goed doel
Acht jaar geleden volbracht Broos ook al een recordpoging met fruit. Toen bouwde hij een sinaasappelpiramide met 5.000 stuks. “Dat leverde 20.000 euro op”, weet hij nog. “We hebben het toen besteed aan de Gehandicaptenvereniging Midden-Brabant, waar ik zelf medeoprichter van ben, en aan het jeugdvoetbal. Bedrijven mogen zich ook dit keer weer melden voor diverse sponsormogelijkheden. Zo kan onder meer de eerste en de laatste appel geplaatst worden voor een mooi bedrag voor het goede doel. We gaan heel Vinkel Guinness Book of Records-recordhouder maken!”

Op zaterdag 23 september is iedereen van harte welkom in de bocht van de Vinkelsestraat, tussen Heesch en Vinkel, bij boerderijterras Het Venster. Daar wordt dan de ‘dag van het varken’ (waarop kinderen met jonge biggetjes kunnen spelen en knuffelen) gecombineerd met de recordpoging.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29050