Datum plaatsing: 11 september 2017

Voorstelling over wat dementie teweeg kan brengen


Voorstelling over wat dementie teweeg kan brengen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Menselijk contact is van levensbelang voor patiënt en mantelzorger. Wat als we de contactsleutel kwijt zijn? Als de logica is verdwenen en de vertrouwde woorden hun inhoud hebben verloren; dan wordt het zoeken. De lichaamstaal en de taal van de emotie, gebaseerd op afstemming, respect en rust blijven over.
Jan Rauh en Helma Giebels uit Rosmalen hebben dit toneelstuk geschreven vanuit de behoefte aan een toneelstuk over dementie. Een op de vijf mensen zal een vorm van dementie krijgen en het is inmiddels volksziekte nummer één. En ondanks de veelheid aan informatie, boeken en films wordt men vaak overvallen door de ziekte, haar consequenties en hoe daarmee om te gaan.
De regisseur en de spelers/ producenten van dit stuk hebben zich daarin gespecialiseerd. Contact maken met mensen in verschillende stadia van dementie was jarenlang hun opdracht.
In de voorstelling ‘Ons kan niks gebeuren’ worden Paul en Janine geconfronteerd met een diagnose die ze niet willen horen: dementie. Janine wordt patiënt en Paul belandt in de rol van mantelzorger. Een onomkeerbaar proces van vallen en opstaan begint. Met ongeloof, angst, boosheid en om het verdriet draagbaar te maken de nodige humor; tot het verval compleet is. Janine wil niet naar een verpleeghuis...
De voorstelling is in het bijzonder geschikt voor iedereen die te maken heeft met mensen met dementie zoals mantelzorgers, vrijwilligers en (zorg)professionals. Ondanks het serieuze onderwerp beloven de spelers ook een lach. Na de voorstelling wordt er een nabespreking aangeboden.
Het toneelstuk ‘Ons kan niks gebeuren wordt in de regio Den Bosch verschillende keren gespeeld, o.a in Perron 3 te Rosmalen; kijk voor de speeldata op http://www.rauh-giebels.nl/speellijst2 . Kaarten voor Perron-3 zijn á € 12,50 p.p. te bestellen via rauh-giebels@rauh-giebels.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

uit nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13573