Datum plaatsing: 17 september 2017

Vrijwilligers Schuldhulpmaatje bieden hulp bij financiŽle problemen


Vrijwilligers Schuldhulpmaatje bieden hulp bij financiŽle problemen


Regio (Bernheze): In onze regio heeft 31% van alle gezinnen te maken met ernstige financiŽle problemen. Dat komt voor in alle lagen van de bevolking en onder alle leeftijden. Als je schulden hebt, helpt het niet als iemand je geld geeft. Wat je dan nodig hebt is goede hulp. SchuldHulpMaatje is ťťn van de initiatieven van de kerken in Nederland om hulp te bieden aan mensen die te maken hebben met (dreigende) schulden. Met dit project proberen zij werkelijk hulp te bieden bij financiŽle problemen. Waar SchuldHulpMaatje al actief is, kan iedereen met geldproblemen aankloppen voor gratis hulp van een deskundige en betrouwbare vrijwilliger.

door Petra van Heesch

Het aantal mensen in Nederland met schulden groeit nog steeds, ook al trekt de economie aan. Dit kost de samenleving miljoen aan schuldhulpverlening, uitkeringen en niet geÔncasseerde rekeningen. En ondanks al deze inspanningen neemt de problematiek niet af. Frans Schmit uit Heesch is ambassadeur van SchuldHulpMaatje, de vrijwilligersorganisatie die daar op lokaal niveau echt wat aan wil doen en kan doen met een bijzondere aanpak. ďSamen lukt ít, dat is waarin wij geloven bij SchuldHulpMaatje. Zeker als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Zonder te oordelen, maar gewoon met je aan de slag gaat om weer financieel orde op zaken te stellen. Onze maatjes doen dat.Ē

Natuurlijk is de oorzaak van schulden divers, maar lang niet iedereen met schulden zit onder het minimuminkomen waarmee je niet rond zou kunnen komen. De basis van veel financiŽle problemen is dat te veel mensen geen overzicht hebben over hun financiŽn. Zodra er een terugval is in het inkomen, of een onverwachte situatie, raken zij in de problemen. Belangrijk is dan niet bij de pakken neer te gaan zitten maar in actie te komen, hoe moeilijk dat ook is. De situatie wordt immers niet vanzelf beter.
Tijdens gratis inloopspreekuren geeft SchuldHulpMaatje advies aan mensen met financiŽle of administratieve vragen. Vaak blijken enkele tips of aanwijzingen al voldoende om te voorkomen dat er schulden ontstaan. Wie er zelf niet uitkomt krijgt persoonlijke begeleiding aangeboden. Veel mensen weten in de digitale samenleving niet meer de weg te vinden bij instanties voor hulp of informatie. Daarnaast blijkt schaamte helaas nog steeds een belemmerende factor.

ďAls je contact opneemt zal de coŲrdinator met je kennismaken om te kijken of wij jou de juiste hulp kunnen bieden. Wanneer dat zo is, krijg je een maatje die samen met jou aan de slag gaat. blijkt dat wij je niet kunnen helpen, dan verwijzen we je door naar de juiste instantie, zodat je toch de hulp krijgt die nodig is. Wij verwachten van jou dat je aan de slag wilt gaan om je problemen op te lossen, schulden regelen en dat je inzicht geeft in jouw situatie. Jij mag van ons verwachten dat wij ons inzetten om jou zo goed mogelijk te helpen. Uiteraard zijn jouw (financiŽle) gegevens bij ons veilig.
Het maatje helpt je om je financiŽn weer op orde te krijgen. Je staat er dan niet meer alleen voor. Samen sta je sterk. Je moet dus wel bereid zijn om zelf aan de slag te gaan, het maatje zal niet de problemen van je overnemen. ďMisschien hoef je alleen maar te leren budgetteren, dus een goed plan maken voor je uitgaven. En soms helpt het ook om samen met je maatje na te denken hoe jij met geld omgaat en waarom je dat zo doet. Misschien heb je ook recht op zorgtoeslag, huurtoeslag of andere toeslagen. Samen zoeken we dat zorgvuldig uit.Ē

Als je schulden hebt, of flinke betaalachterstanden is dat niet genoeg. Dan kan het nodig zijn dat je maatje helpt om schuldhulpverlening of schuldsanering aan te vragen. ďAls dat eenmaal loopt wil hij je helpen daar goed doorheen te komen. Daarnaast wil het maatje je graag leren hoe je in de toekomst schulden buiten de deur kunt houden. Een maatje neemt niet het werk over van de sociale dienst of een bureau voor schuldhulp. Maar het maatje komt wel naast je staan om naar je verhaal te luisteren, je te helpen en ondersteunen, en je aan te moedigen vol te houden. Na verloop van tijd zal je merken dat je veel meer van je leven geniet als je geldzaken op orde zijn.Ē

Maatjes helpen graag andere mensen. Dat doen zij uit naastenliefde. Je kunt overtuigd zijn van hun oprechtheid en eerlijkheid en vertrouwelijkheid. Elk maatje heeft een bewijs van goed gedrag kunnen overleggen. Een maatje is deskundig: Hij heeft een speciale maatjestraining gevolgd en volgt ook jaarlijks bijscholing. Bovendien krijgt hij begeleiding van de coŲrdinator.
Je hoeft ook niet bang te zijn dat je maatje beslissingen voor jou neemt. Hij (of zij) komt op gelijkwaardige basis naast je staan om je te helpen. Niet meer en niet minder.

SchuldHulpMaatje helpt mensen niet alleen met het oplossen van schulden. De maatjes besteden veel aandacht aan gedragsverandering en budgetteren. Uitgangspunt is dat mensen verantwoordelijkheid leren nemen over hun financiŽle situatie. En dan blijkt dat zij ook met minder inkomen uitstekend weten rond te komen. Mensen die weer grip op hun financiŽle huishouding hebben vinden hun eigenwaarde terug en zijn trots op hun verworven zelfredzaamheid.

Meer informatie:
www.schuldhulpmaatje.nl (voor maatjes en algemene informatie)
www.uitdeschulden.nu
(voor hulpvragers)
www.eerstehulpbijschulden.nl (voor herkennen van geldzorgen)
www.moneyfit.nl
(voor jongeren met geldvragen)
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31500