Datum plaatsing: 13 september 2017

Lokaal: Benoemd of gekozen?Heeswijk-Dinther (Bernheze): Het zal u vast niet zijn ontgaan, maar de laatste tijd staat het vraagstuk van een benoemde of gekozen burgemeester weer ter discussie. En dit mede naar aanleiding van het lekken vanuit de vertrouwenscommissie in den Bosch bij de keuze van een nieuwe burgemeester. Het gaat al zover dat een raadslid in Tilburg niet in die commissie wil zitten. Hij vertrouwt zichzelf dat hij zijn mond zal kunnen houden, maar de schijn dat hij het weleens zou kunnen zijn die heeft gelekt, mocht het zich voordoen, benauwt hem.

Zelf ben ik voorstander van een benoemde burgemeester: de procedure bij de huidige commissaris van de Koning in Brabant is als volgt: de vertrouwenscommissie (een afvaardiging vanuit de raad en daarmee de inwoners vertegenwoordigend) krijgt alle sollicitatiebrieven te lezen en maakt zelf een keuze. Deze wordt met de commissaris besproken, die daarbij zijn reactie of advies geeft. (Hij heeft alle kandidaten al gesproken en referenties ingewonnen) De commissaris beargumenteert vervolgens welke kandidaten hij voorstelt nog aan het lijstje toe te voegen.

De vertrouwenscommissie gaat zelfstandig de gesprekken voeren met de sollicitanten, vaak in twee rondes, en komt na zorgvuldige afweging tot een voordracht van vaak twee personen en legt deze aan de gehele raad voor. De naam van de tweede kandidaat wordt niet bekend gemaakt. Het is in niemands belang als bekend wordt dat je aandacht naar een andere gemeente of functie uitgaat. De commissaris adviseert de Kroon, die uiteindelijk de kandidaat benoemt. Een volstrekt democratisch proces toch?

Jan Bouwman
raadslid LOKAAL
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16710