Datum plaatsing: 30 september 2017

Mannenkliniek in JBZ Den Bosch bestaat tien jaar's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): De Mannenkliniek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bestaat tien jaar. Sinds de oprichting zijn bijna tweeduizend patiënten van binnen en buiten de regio geholpen met specifiek mannelijke gezondheidsklachten, zoals erectiestoornissen, andere seksuele klachten, klachten van een laag testosteron en verminderde vruchtbaarheid. “Er wordt wel eens gezegd dat seks en seksuele klachten in Nederland geen taboe meer zijn, maar dat is niet zo,” aldus Rob Schipper, uroloog en de drijvende kracht achter de Mannenkliniek.

Het overgrote deel van de patiënten dat bij de Mannenkliniek komt, heeft last van een erectiestoornis. Eén op de zeven Nederlandse mannen krijgt daar op een bepaald moment in zijn leven mee te maken. “Maar slechts een kwart daarvan bezoekt een zorgverlener,” zegt Schipper. “Veel mannen willen er niet over praten en blijven er thuis mee zitten.”

Volgens de uroloog is dat zorgelijk. Erectieproblemen kunnen namelijk een voorbode zijn van een naderend hartinfarct, zo stelt hij. “Een erectiestoornis is geen bloedvatprobleem, maar bij deze patiënten aantasting van de zwellichamen door aderverkalking. Als dat op tijd wordt opgespoord, valt een hartaanval mogelijk uit te stellen. Een erectieprobleem is een teken aan de wand.”

Taboe
Eén van de doelstellingen van de Mannenkliniek, de enige in haar vorm in Brabant, is daarom het doorbreken van het taboe op specifiek mannelijke gezondheidsklachten. “Dat taboe is er namelijk nog altijd. Soms is het moeilijk voor de huisarts om het onderwerp te bespreken. Of vindt de patiënt het niet prettig,” stelt Schipper. De Mannenkliniek is voor veel patiënten een goed alternatief. “We werken via ‘one-stop-shop’, en proberen tijdens één bezoek de diagnose én het behandeladvies vast te stellen.”

Verwijzing
Behalve mannen met erectiestoornissen, vormen patiënten met een laag testosterongehalte een groot deel van de patiënten. Af en toe komen tijdens onderzoek in de kliniek ook ernstiger aandoeningen aan het licht, meestal in een vroeg stadium.

Een patiënt kan alleen bij de Mannenkliniek terecht met een verwijzing van zijn huisarts. Binnen de Mannenkliniek, gevestigd op de poli Urologie, zijn naast uroloog Schipper ook physician assistants Anouk van der Aa en Willeke Vogels werkzaam. Daarnaast vindt nauwe samenwerking plaats met een seksuoloog en bekkenbodem fysiotherapeut.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30329