Datum plaatsing: 27 september 2017 - Laatst gewijzigd: 27-09-2017 19:44:48

Wegens succes extra vertoning over Maliskampse Boer Peer in Perron-3


Wegens succes extra vertoning over Maliskampse Boer Peer in Perron-3


Maliskamp ('s Hertogenbosch): Boer Peer leefde bijna 100 jaar in zijn vervallen boerderij in Maliskamp waar hij tot aan zijn dood stug doorboerde. Vergezeld door de stilte van het Brabantse platteland wachtte hij de terugkeer van de Duitsers af. Documentairemaker Daan Jongbloed wist het vertrouwen te winnen en filmde Peer de laatste tien jaar van zijn leven. Boer Peer, een intiem portret van een zeldzaam sobere man, is op donderdag 19 oktober en woensdag 25 oktober in PERRON-3 te Rosmalen te zien. De eerste datum is inmiddels uitverkocht.

Peer Smulders leefde als een kluizenaar. Zonder douche, warm water, tv, radio, koelkast of andere luxe. Bijna honderd winters bracht hij door naast de houtkachel. Op een gaspitje kookte hij zijn dagelijkse kost, aardappels met spek en een pot sperziebonen of spinazie. Droog gekookt tot een prutje dat hij rechtstreeks uit de pan schraapte. Tot zijn dood hield Peer nog acht koeien, die hij vetmestte voor de slacht. “Ik blijf werken tot ik dood ben” zei Peer.
“Peer was een prachtige en sterke man, echt een boer als vroeger. Die tot het eind van zijn leven dagelijks kruiwagens vol mest de stal uit kruide en buiten op de vaalt leeg kiepte. In weer en wind. Peer is een monument voor het ouderwetse boerenleven, een tijd die misschien voorgoed voorbij is,” aldus Jongbloed.

Argwaan
In 2007 fietste regisseur Daan Jongbloed langs de vervallen boerderij, waar tot zijn verbazing de stokoude Peer woonde. Jarenlang bleef de filmmaker terugkomen, in een poging Peer en zijn schilderachtige wereld te begrijpen. Jongbloed was soms lange periodes niet welkom in de boerderij. Maar langzaam maar zeker verdween de argwaan en vertelde Peer over vroeger, over zijn gemis van een liefde en over de ingrijpende oorlogsjaren.

Het resulteerde in een verstilde en observerende film, waarin Jongbloed door weet te dringen tot Peer’s eenzame leven en pijn uit het verleden. Trouw schreef over de film: “Prachtige beelden … op indringende wijze toont Jongbloed het eenvoudige boerenleven van een markante man uit het Brabantse Maliskamp.”
De filmmaker is enorm blij dat Peer de film nog heeft kunnen zien: “Peer had nog nooit een film gezien, laat staan over zichzelf. Maar Peer keek de hele film uit, hij lachte soms en bevestigde knikkend zijn eigen verhalen. Hij leek zelfs ietwat trots te zijn, alsof hij nu toch een beetje snapte waarom ik een film over hem gemaakt had.”
De première van de film heeft Peer niet meer mee kunnen maken. Elke week fietste Peer naar de buurtsuper in Maliskamp of Rosmalen. Op 8 juli j.l. werd hem dat fataal, toen hij werd geschept door een auto.

Regisseur
Daan Jongbloed (1984) studeerde in 2013 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, als documentaire regisseur. Vanaf het begin van zijn studie tot nu werkte Jongbloed aan Boer Peer, een waar levenswerk. Jongbloed gaat vaak alleen op pad en doet zelf het camerawerk en geluid. Hij werkt met veel tijd en aandacht aan zijn films. Zo hoopt hij de schoonheid, de pijn en de magie van het leven op zijn mooiste, oprechtste en meest bizarre momenten te vangen voor de camera.

Boer Peer is een productie van Van Osch Films in coproductie met Omroep Brabant. De film kwam tot stand met een bijdrage van de Brabantse Beauties en het Mediafonds, een stimuleringsprogramma voor Brabantse documentairemakers. Op 24 september 2017 ging de film in première op het Nederlands Film Festival.

Donderdag 19 oktober 2017, 20.15 uur |UITVERKOCHT
Woensdag 25 oktober 2017, 20.15 uur
Kaarten zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa, via telefoonnummer 073 – 850 7550 en via de website www.perron-3.nl.

Meer informatie
www.boerpeer.nl


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16016