Datum plaatsing: 28 september 2017

‘Geef met scholen nieuwe invulling aan gedachte Vrijheidsboom’


‘Geef met scholen nieuwe invulling aan gedachte Vrijheidsboom’


Gestel (Sint-Michielsgestel): De Vrijheidsboom op het Petrus Dondersplein moet wijken voor de ontwikkeling van het centrumplan. Maar hoe mooi zou het zijn als de aanleiding en de bedoeling van de boom levend worden gehouden. Daarom legt de PvdA Gestel vandaag een motie voor aan de gemeenteraad. Maak met basisscholen en betrokkenen een plan om de vrijheidsboom een nieuw leven čn betekenis te geven binnen het centrumplan, aldus de motie.

Herinnering
In 2010 heeft de gemeenteraad de bouwvlakken in het bestemmingsplan Centrum Sint-Michielsgestel vastgelegd. Ongemerkt stemde ze daardoor in met de kap van de vrijheidsboom op het Petrus Dondersplein. De boom is geplant in 1945 om de herkregen vrijheid na afloop van de Tweede Wereldoorlog te vieren. En de terugkeer van de democratie. Het kappen van de boom vindt de PvdA eigenlijk moeilijk te rijmen met de uitgangspunten van het centrumplan. Die spreken over het behoud van waardevolle cultuurhistorische elementen en bomen die bijdragen aan de kwaliteit van het dorp.

Monument
Fractievoorzitter Jan Pieter Vermeulen: ‘Eind augustus hebben wij de meningen gepeild op het plein. Daaruit bleek dat de meerderheid van de inwoners graag wil dat de bouw van het Meestershuis snel begint. Dat vonden deze mensen belangrijker dan het behoud van de Vrijheidsboom.’ Maar daar hecht een andere groep inwoners wel veel waarde aan. Vanwege de symbolische betekenis en de groene kwaliteit in het centrum. Ook veel mensen vinden dat er een bevrijdingsmonument binnen het centrum van Sint-Michielsgestel moet blijven. Tien jaar gelden is er al een vervangende Vrijheidsboom geplant, waar inmiddels de fietsroute naar de nieuwe brug langs loopt. Deze boom is nog bij weinig mensen bekend en wordt volgens Vermeulen ook niet bijzonder goed verzorgd.

Betekenis
Dat kan anders, vindt hij. Daarom stelt hij voor dat de gemeente samen met basisscholen en betrokkenen een plan maakt en uitvoert om met het hout ervan de oude Vrijheidsboom een nieuw leven čn betekenis te geven binnen het centrumplan. ‘Want het blijft belangrijk om jongeren actief te betrekken bij het herdenken van oorlog en bevrijding. En het zou mooi zijn als hierbij ook de nieuwe Vrijheidsboom wordt betrokken. Dit nieuwe initiatief kan dan een plek krijgen bij de bevrijdingsactiviteiten in Sint-Michielsgestel.’

Reacties zijn welkom via www.sintmichielsgestel.pvda.nl of Het Gewat 12, 5258KL Middelrode.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16332