Datum plaatsing: 02 oktober 2017

Brabantse Gilderuitersdag bij Het Kasteel van Brabant


Brabantse Gilderuitersdag bij Het Kasteel van Brabant


Heeswijk-Dinther (Bernheze): De trots van de Brabantse gilden zijn de standaardruiters.
Zij rijden op hun paard en met het gildestandaard zo'n tien meter voor het gilde uit en zigzaggen om de straat vrij te maken. Ook wordt de standaard meegevoerd tijdens wedstrijden op de diverse gildedagen.
Het Heeswijkse Sint Willebrordusgilde en Kasteel Heeswijk houden op het kasteel een vrije dag voor alle standaardruiters van Brabantse gildes. De ruiters tonen hun vaardigheden en winnen als prijs gildezilver. De uitreiking geschiedt door Paul Rpp, Kamerheer van de Koning in Noord-Brabant.

Op zondag 8 oktober vanaf 12.30 uur trekken de Brabantse Gilderuiters en het Sint Willebrordusgilde in optocht naar het Kasteel van Heeswijk om hun vaardigheden te laten zien. Een tocht met kleurrijk versierde paarden, gekleed in de kleuren van hun gilde en omhangen met prachtige zilveren schilden. Ook de ruiters zijn traditioneel gekleed in de kleuren van hun gilde. Een prachtig schouwspel en uniek om zoveel Brabantse gildepaarden bijeen te zien.
Op het toernooiveld bij het Kasteel beginnen de ruiters om 13.00 uur met het rijden van de dressuur proef in stap en draf. Zowel de standaard zelf als de standaardruiter dingen mee naar de prijzen. Voor het standaardrijden zijn de wedstrijdonderdelen: rijden tijdens het defil, dressuur oefening op het toernooiveld, binnen de hoge schuts (13 gildes in noord-oost-brabant) ringsteken.
Om 15:00 uur wordt de dag afgesloten met een spannende ringsteekwedstrijd. De zilveren prijsschilden worden geschonken door Kasteel Heeswijk.

Entreeprijs Kasteel Heeswijk: 10,00 volwassene, 6,00 kind. www.kasteelheeswijk.comUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28358