Datum plaatsing: 04 oktober 2017 - Laatst gewijzigd: 03-10-2017 08:13:57

Het (berlicumse) boerenleven belicht


Het (berlicumse) boerenleven belicht


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Op maandagavond 9 oktober 2017 toont de Historische Vereniging Berlicum Middelrode (HVBM) zowel dia’s als films over (ook Berlicumse) boeren en boerderijen. U bent om 20:00 uur in zaal Het Kölleke in dorpshuis De Moerkoal in Middelrode van harte welkom! De toegang is gratis, maar een geldelijke gift wordt op prijs gesteld.

Met een blik op het verleden, ook dat van Berlicum en Middelrode, zien we dat het leven als boer in de loop van de jaren sterk is veranderd. Zo laat het ‘Balkums boerke’ op het Mercuriusplein weliswaar zien dat het leven in ons Brabantse dorp goed was, maar is het dat nog steeds?
Boeren, met hun boerenverstand, klagen immers altijd? Maar toch, een boer moet je laten boeren. Hij ploegt gewoon voort …
Het werken met de handen aan allerlei werktuigen is grotendeels vervangen door de inzet van moderne machines. Zelfs computers helpen nu een handje mee.
En ook de oude, monumentale boerderijen met bedstee en ‘goei kamer’ zijn in hun verschijningsvorm opvallend veranderd: vaak verbouwd tot dubbele woning met grote ramen.
Het vee in veel nog niet gesloopte stallen is dikwijls al lang verdwenen en heeft plaats gemaakt voor bij voorbeeld kampeervoertuigen van ‘burgers en buitenlui’. Tja, de goeie ouwe tijd van het boeren ligt voorgoed achter ons.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30756