Datum plaatsing: 03 oktober 2017 - Laatst gewijzigd: 03-10-2017 08:13:45

50 jaar onderwijs aan leerlingen met een communicatief meervoudige beperking


50 jaar onderwijs aan leerlingen met een communicatief meervoudige beperking


Gestel (Sint-Michielsgestel): De school Kentalis MariŽlla in Sint-Michielsgestel vierde vandaag feest: precies 50 jaar geleden startte zuster MariŽlla als eerste in Nederland het onderwijs aan dove leerlingen met een verstandelijke beperking. In 50 jaar onderwijs is er veel veranderd. Ter ere van dit jubileum werd een kunstwerk onthuld, gemaakt door de leerlingen en werd er samen met leerlingen, ouders en medewerkers teruggeblikt op 50 jaar onderwijs.

Terug in de tijd
In 1967 werd er gepionierd in het klassikaal lesgeven aan dove leerlingen met een communicatief meervoudige beperking. "In de jaren 80 lag de focus in de klassen vooral op het leren van spraak ondersteunt met het handalfabet" vertelt Fons Tottť, leerkracht bij Kentalis MariŽlla vanaf 1981. "Alle lessen werden in het klaslokaal gegeven, er werd gebruik gemaakt van een schoolbord met krijtjes."

Het onderwijs nu
Anno 2017 zien de lessen voor de leerlingen er heel anders uit. Naast Nederlandse Gebarentaal worden er ook picto's gebruikt en is de communicatie met de leerling vaak op maat. Madeleine Smeets, afdelingsdirecteur van Kentalis MariŽlla: "We werken nu vanuit de mogelijkheden en wensen van de leerling en ouder. Daarin staat beleven, ervaren en het doen centraal. Vele lessen vinden daarom buiten het klaslokaal plaats." Om in de toekomst zo goed mogelijk mee te doen, wordt er gewerkt aan de weerbaarheid en sociale vaardigheden van leerlingen.

Digitale communicatie biedt mogelijkheden
De komst van digitale communicatie heeft voor de leerlingen een belangrijke plaats ingenomen. "Leerlingen werken op een iPad in de klas" vertelt Fons Tottť. "Met de iPad kunnen ze zelfstandig reken-, taal- en grammaticaopdrachten maken. Een ander ondersteunend communicatiemiddel voor de leerlingen is de spraakcomputer. De spraakcomputer zorgt dat leerlingen kunnen communiceren met klasgenootjes en de leraar door gesproken taal, picto's en foto's."


Op de foto:
Zuster MariŽlla werd hartelijk ontvangen op de feestelijke bijeenkomst voor leerlingen en ouders op Kentalis MariŽlla.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30550