Datum plaatsing: 12 oktober 2017

Lezing over Archeologie bij NuwelantNuland ('s Hertogenbosch): Archeologie mag zich in een steeds grotere populariteit verheugen. Maar wat is archeologie precies en hoe gaat een archeoloog te werk? Piet van Lijssel legt het allemaal uit op 19 oktober aanstaande. Daarnaast neemt Piet ons mee terug naar de IJzertijd, die grofweg begon 800 voor Christus en eindigde toen de Romeinen in onze streken kwamen. De ďuitvindingĒ van ijzer was belangrijk. IJzeren bijlen en punten van ploegen maakten het werk op het land makkelijker en iedereen kon het vinden of betalen. Daardoor werden de opbrengsten van de akkers hoger en groeide de bevolking.
Van Lijssel zal met behulp van vondstmateriaal, foto, film en mooie anekdotes er een genoeglijke en interessante avond van maken. Piet van Lijssel uit Oss is een enthousiast amateurarcheoloog en voorzitter van de Stichting Archeologie Maasland. In zijn werkzame leven was hij leraar en directeur van basisschool de Korenaer in Oss.
Van Lijssel vertelt deze avond in de heemkader in de Meent vooral over het Maasland, waar in deze periode steeds meer kleine nederzettingen ontstonden, waaronder eentje die uitgroeide tot het dorp Nuland. Omdat archeologen inmiddels veel vondsten in de regio hebben gedaan, hebben we een aardig beeld over deze periode kunnen krijgen. De bekendste vondst uit de IJzertijd werd in 1933 ook in Oss gedaan. Het beroemde koningszwaard uit het Vorstengraf zal deze avond ook zeker aan de orde komen.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30262