Datum plaatsing: 04 oktober 2017

Nieuwe eigenaar voor boekhandel Robben


Nieuwe eigenaar voor boekhandel Robben


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Na 21 jaar is er een einde gekomen aan het tijdperk Robben in de Molenhoekpassage. Frits en Marja namen onlangs afscheid van de boek- en kantoorvakhandel die al die tijd de naam droeg van het echtpaar. Miriam van Doremalen is het nieuwe gezicht van de winkel, die voortaan door het leven gaat als The Read Shop. “Er verandert niet zoveel. We hopen dat alle vaste klanten ons gewoon blijven weten te vinden.”

door Mark van der Donk

Terug naar 1996, toen het echtpaar Robben de boekhandel overnam van Ad Scheer. “Ik kom oorspronkelijk uit het onderwijs en Marja had haar kousenwinkel in het dorp”, graaft Frits in zijn geheugen. “Toen we de vraag kregen of we het avontuur aan wilden gaan, besloten we het al snel te doen. Ik vond en vind boeken sowieso heel leuk en Marja was natuurlijk het runnen van een winkel gewend.” Geen moment hebben ze spijt gehad van hun keuze. Marja: “In tegendeel. Het waren 21,5 jaar lang, stuk voor stuk, heerlijke dagen. Mede dankzij het vaste team waar we mee werkten natuurlijk. Met Evelien van den Broek en Nancy Reijnders, die ook onder Mirjam in de winkel blijft werken. Maar zeker dankzij onze grote steun en toeverlaat Nelly van Rooij, die altijd voor ons klaar stond. We hopen dat Mirjam hier net zo veel plezier gaat beleven.”
Maar niet alles was rozengeur en maneschijn in de periode dat Frits en Marja de winkel runden. Negen jaar geleden werd hun dochter plotseling ernstig ziek. “Onze zoon Gijs is toen meteen bijgesprongen”, vertelt Frits. “Vijf jaar geleden heeft hij de winkel helemaal overgenomen. Maar toen hij er nog eens goed over nagedacht had, kwam hij tot de conclusie dat hij er zich niet zijn leven lang in zag staan. Vandaar dat we naar een nieuwe eigenaar op zoek zijn gegaan.”

Nooit meer
Die werd gevonden in Miriam van Doremalen uit Gemonde. Ze is nog maar kort geleden aan de slag gegaan in de Molenhoekpassage, maar voelt zich er al helemaal op haar plek, vertelt ze enthousiast: “De afgelopen 17,5 jaar werkte ik bij kaarsenhandel Bolsius in Schijndel, maar toen dat ten einde kwam, kwam dit op mijn pad. Via de vader van mijn beste vriendin, Piet van Esch (die in Sint Michielsgestel een Read Shop runt, red.), hoorde ik dat er een nieuwe eigenaar werd gezocht. Ik heb vaak genoeg meegeholpen in de winkel bij Piet en zijn dochter, toen zij nog in Boxtel zat, en dat vond ik erg leuk om te doen. En ik heb ook, net als Frits, een passie voor boeken . Als ik het nu niet doe, gebeurt het nooit meer, dacht ik.”
De keuze voor The Read Shop was voor Miriam ook niet lastig. “Dat voelt voor mij als een warm jasje. De ondernemer staat er echt centraal. Er zijn natuurlijk wel een aantal hofleveranciers waarmee samengewerkt wordt, maar veel mag je zelf bepalen. Deze formule past echt bij mij.” Veel zal er niet veranderen, vertelt ze verder. “Het grote assortiment aan tijdschriften en kantoorartikelen blijft hetzelfde. Wel komt er een vernieuwde collectie wenskaarten en komen er heel veel meer boeken bij. De zaterdagkranten blijven verder goedkoper dan de landelijke prijzen en de Telegraaf is bij ons zelfs de hele week goedkoper dan elders.” De openingstijden worden slechts heel lichtjes aangepast, zegt Miriam: “Op maandag ga ik twee uur eerder open. Al om 11 uur, in plaats van het gebruikelijke 1 uur. Op zaterdag gaat de deur juist een uurtje eerder dicht, om 5 in plaats van 6 uur.”

Afscheid
Graag willen Frits en Marja van de gelegenheid gebruik maken om de vele mensen in hun vaste klantenkring te bedanken voor de mooie tijd. “We hebben een hele generatie groot zien worden”, zegt Marja stralend. “Ons afscheid was ook echt overweldigend. We hadden er helemaal geen uitnodigingen voor verstuurd en ook geen reclame voor gemaakt. Ons stoppen stond alleen aangeplakt op de deur. Desondanks stond er een hele lange rij en kregen we ontelbare handen, mooie woorden en presentjes. We waren er helemaal beduusd van.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14692