Datum plaatsing: 04 oktober 2017

“Gebrekkige mentale weerbaarheid zorgt voor stagnatie ontwikkeling jeugdspeler”


“Gebrekkige mentale weerbaarheid zorgt voor stagnatie ontwikkeling jeugdspeler”


Regio (Uden): Aan het woord is Jef Vels, een voetbalcoach die voetbal ademt en voetbal leeft. Toch relativeert Vels, voetbal is mooi, het heeft het grootste deel van mijn leven bepaald maar het spelletje is slechts de op één na belangrijkste zaak van het leven! Naarmate het gesprek vervolgt over zijn eigen carrière als speler, speler/trainer en later trainer en zoals hij zelf stelt, inmiddels trainer/coach, blijkt hij tot de conclusie gekomen te zijn dat coaches het tegenwoordig veel lastiger hebben dan de vorige generaties. Vels, bijna 65 jaar jong, 32 jaar docent sport & bewegen, 41 jaar werkzaam in de voetballerij heeft een bagage die “ertoe doet”.

door Ilse de Greef / Johan van der Leegte

Knelpunten
Er zijn talloze knelpunten bij “het ontwikkelen van een individuele speler-/ster, de beperkte kennis van het omgaan ( leeftijdsspecifieke kenmerken) met jeugdspelers, de inhoudelijke kennis van het trainen en zeker niet in de laatste plaats het gerelateerd coachen. Clubs vertellen mij altijd dat zij blij zijn dat de club vrijwilligers heeft om alle teams te “bemannen”. De bestuurders zoeken dan leiders en trainers onder het “ motto”, we konden niemand meer vinden voor ons E8 team daarom dachten we aan jou”. Over motivatie gesproken?
Vervolgens worden die leiders en trainers aan hun lot overgelaten. Zij worden niet geschoold en zijn geen bekwame functionarissen die het proces van de ontwikkeling van hun kader kunnen bewaken. Let wel, het is fantastisch dat ouders überhaupt bereid zijn om hun vrije tijd te besteden aan doorgaans hun kind en de teamgenoten, maar biedt ze dan minimaal scholing aan.

Coachen
Het is soms echt verbluffend wat coaches langs de lijn allemaal roepen naar spelers en speelsters. Doorgaans gaat het over wat er fout gaat: “Dirk, jongen dat is niet goed”, Dirk begrijpt ook dat het niet goed was, anders had hij nog wel balbezit. Dirk wil horen hoe hij het anders had moeten doen…en daar ligt het probleem. Kan betrokken coach aangeven hoe het wel moet, begrijpt Dirk het dan, kan de coach het ook voordoen?

Ouders
De doodsteek echter binnen de sport, vooral voetbal als zijnde grootste nationaal bezit, is echter de gebrekkige mentale weerbaarheid van de speler en speelster. Ik heb zelf ondervonden wat mijn wijze van coachen met een kwinkslag te weeg kan brengen: nadat een speler tot vier maal toe een foutieve pas gegeven heeft, roep ik: “Daan, haal die doos nu eindelijk is van je schoenen….!” De volgende dag kwam vader verhaal halen wat ik wel niet tegen Daan had durven zeggen? Ouders vinden al heel snel dat hun kind een talent is, en dat zij eigenlijk hoger kunnen spelen. Het benaderen van de Technische commissie om verhaal te halen over de indelingen van teams, is eerder gebruikelijk dan een uitzondering. Ouders, laat uw kind de ontwikkeling doormaken die het nodig heeft. Aanleg is een basis, ontwikkelen hoort bij het proces.

Culturen
Onze maatschappij is veranderd, harder geworden, we hebben met verschillende culturen te maken. Dat brengt van een coach niet alleen kennis te hebben van trainen en coachen maar ook van de veranderde maatschappij en cultuur verschillen. Het vak, want coachen is een beroep, is tegenwoordig geen sinecure. Geef de coach dan een kans om te werken aan de mentale weerbaarheid van hun kind. Doorgaans is het gedrag van een kind een afspiegeling van hun referentie kader. Veel is dan te verklaren. In mijn KNVB periode, verloren wij doorgaans van Duitse selecties, niet omdat wij voetballend minder waren, in het tegendeel, maar op basis van mentaliteit en mentale weerbaarheid.

Mobielgeneratie
We hebben de patatgeneratie gehad, we hebben de miljonair generatie gehad en nu hebben wie de softietijd. Ons “mobieltje” blijkt vaak belangrijker te zijn dan trainen of ja zelfs de wedstrijd. Pappen en nat houden hoort niet in de sport, noch in het onderwijs maar helaas blijkt het tegenovergestelde de waanzin van de dag…. Jammer voor al onze vermeende talenten, die er zeker nog zijn.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

voetbal nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14352