Datum plaatsing: 07 oktober 2017

Aan de keukentafel bij..... Beste Bernhezer Petra van Teeffelen


Aan de keukentafel bij..... Beste Bernhezer Petra van Teeffelen


Heesch (Bernheze): Groot was haar verrassing toen Petra van Teeffelen onlangs gehuldigd werd als Beste Bernhezer 2017. “Ik wist helemaal van niets”, lacht de enthousiaste Heesche als uw verslaggever van D’n Herd een week later met haar aan de keukentafel zit. Ze doet graag haar verhaal over de succesvolle Samenloop voor Hoop, die Heesch en Bernheze zo op de kaart heeft gezet.

door Mark van der Donk

De Samenloop voor Hoop, een 24-uurs wandelestafette voor het KWF, vond in juni plaats in Heesch en zette het dorp een weekend lang volledig op zijn kop. Zonder enige twijfel was het een gigantisch succes. Op de avond waarop in ’t Tunneke het definitieve eindbedrag van het evenement bekend werd gemaakt, werd dat nog eens duidelijk. Er was maar liefst 330.000 euro binnengehaald. Een recordbedrag voor het evenement dat jaarlijks op verschillende locaties in Nederland plaatsvindt. “Het record stond op naam van de Bommelerwaard, maar wij zijn er met een ton overheen gegaan”, vertelt Van Teeffelen trots.

Wat ze niet wist, was dat er diezelfde middag - achter haar rug om - een tweede persbericht onder embargo was uitgestuurd. “Daarin stond blijkbaar dat ik uitgeroepen zou worden tot Beste Bernhezer. Toen onze kinderen binnen kwamen en Marieke Moorman haar ambtsketting om ging doen, had ik in de gaten dat er nóg wat ging gebeuren.” De bevlogen voorzitster van de Samenloop werd door de burgemeester van Bernheze geroemd voor haar ‘ongekende prestatie’ bij het organiseren van het evenement. De tomeloze inzet van Petra, die honderden vrijwilligers wist te inspireren en er voor zorgde dat alles tot in de puntjes geregeld was, werd op waarde geschat.

Zelf is ze wat terughoudender als het over de uitverkiezing gaat. “Ik ben nu wel geëerd, maar heb het natuurlijk niet alleen gedaan. Niet alleen de organisatie, maar heel Heesch ben ik dankbaar voor de massale steun. Ik ben dan misschien wel het boegbeeld, dat vind ik prima, maar ik vertegenwoordig en draag de oorkonde graag op aan iedereen die achter mij staat.” Toch geeft Van Teeffelen graag toe dat ze het een eer vindt om de Beste Bernhezer van 2017 te zijn. “Het was een samenspel tussen het bestuur en het college van Burgemeester en Wethouders, hoorde ik. Blijkbaar waren ze los van elkaar al iets van plan en hebben ze elkaar daarin gevonden. Ik heb een heel mooi speldje en een prachtige oorkonde ontvangen. Daar ben ik zeker trots op.”

Saamhorigheid
De Samenloop voor Hoop Heesch was een happening die zelfs de stoutste verwachtingen oversteeg. Niet alleen de hoge opbrengt was een succes, ook de verbinding die het maakte tussen mensen. “Heel het dorp heeft meegeleefd”, bevestigt Van Teeffelen. “De saamhorigheid was echt enorm groot en het heeft heel veel teweeg gebracht. Ik sprak bijvoorbeeld een dame van in de zeventig, die zei dat ze blij was dat ze bij een van de activiteiten zoveel nieuwe mensen had leren kennen.”

Het liep vanaf de start van de voorbereidingen storm met de aanmeldingen, vertelt ze verder: “We hadden het maximaal aantal teams op 100 gezet, maar toen er een aardige wachtlijst begon te ontstaan, zijn we dat nog eens gaan herberekenen. Uiteindelijk hebben we het aantal opgerekt naar 135. In totaal liepen er maar liefst 2.500 deelnemers mee.” De teams hebben op de veel bijzondere manieren geld opgehaald. “Natuurlijk komt er een competitie-element bij kijken, maar iedereen wil zich vooral inzetten voor het goede doel. Twee teams hebben zelfs de handen ineen geslagen en een activiteit georganiseerd bij het zwembad ’t Kuipke”, aldus Van Teeffelen.

De acties die de teams bedachten om geld in het laatje te krijgen waren zeer divers. “Darten, bridgen, fietsen, een veiling of het verkopen van dingen, je kunt het zo gek niet bedenken. Marieke Moorman heeft zelfs auto’s gewassen. Een team heeft bij een Iers/Hollandse avond bij voetbalclub HVCH zelfs meteen 6.500 euro opgehaald, dat tikt lekker aan. Uiteindelijk waren zij ook de koploper, met 12.000 euro. Tweederde van de totale opbrengst is door de teams opgehaald, dat is echt heel veel.”

Meewerkend voorman
De Samenloop voor Hoop Heesch kon bouwen op 83 vrijwilligers, die werden aangestuurd door een bestuur van zes personen, met daaronder tien commissievoorzitters en zeven ambassadeurs. Van Teeffelen was zelf, als voorzitter, de grote aanjager achter het evenement. “Je hebt echte bestuurders en je hebt voorzitters die meer optreden als meewerkend voorman”, zegt ze daarover. “Ik heb mijn netwerk ingezet en de juiste mensen op de juiste plek proberen neer te zetten. Vanuit een helikopterview alles zo goed mogelijk proberen aan te sturen. Maar ben zelf ook zeker niet achterover gaat zitten. Mijn werk bestond uit heel veel sparren, mailen, bellen. Communicatie is erg belangrijk. Niet alleen intern. We hebben ook naar buiten toe ons verhaal op de juiste manier uitgedragen.”

Of en wanneer er weer een Samenloop in Heesch plaatsvindt, dat weet de Heesche niet. “Daar denken we nog helemaal niet over na. We zitten nog op onze roze wolk”, lacht ze. “De intentie vanuit het KWF is wel om er een herhalende factor van te maken. In Best heeft het bijvoorbeeld al vaker plaatsgevonden. Maar volgend jaar is de Samenloop al in Uden, Zeeland en Sint Oedenrode en in 2019 in Oss. De regio blijft ook de komende jaren dus mooi vertegenwoordigd.”

Kippenvel
Zelf is Van Teeffelen, die moeilijk stil kan zitten, alweer onder de pannen. “Twee weken na de Samenloop werd ik door KWF benaderd. Of ik daar iemand wilde vervangen die met ziekteverlof is, als relatiemanager Midden- en Zuid-Nederland. Daar ben ik nu sinds een week zes aan de slag. Heel fijn om zo het kankeronderzoek te kunnen blijven bevorderen. Want daar deden we het uiteindelijk allemaal voor. We hadden 125 eregasten, die helaas te maken hebben (gehad) met de ziekte en stuk voor stuk genoten van de Samenloop. Ze lieten ons na afloop weten hoe geweldig en prachtig ze het vonden. Kijk, ik krijg er spontaan weer kippenvel van, nu ik er over vertel.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14200