Datum plaatsing: 11 oktober 2017

PvdA, DorpsGoed en D66 samen voor een diverse gemeente!


PvdA, DorpsGoed en D66 samen voor een diverse gemeente!


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Om je eigen gemeente kun je niet heen. Voor een paspoort, een rijbewijs, een vergunning of zorg kom je in contact met ambtenaren die zich voor je inspannen en je helpen. Iedereen vindt het fijn daaronder ook soortgenoten te herkennen. Maar ook moeten (nakomelingen van) vluchtelingen of gastarbeiders niet aan de kant blijven staan. Toch overkomt hen dat meer dan gemiddeld, ook als ze een zelfde opleiding hebben als witte Nederlanders. Dat is voor niemand goed. En de gemeente zou daarbij het goede voorbeeld moeten geven. Door extra hun best te doen om ze binnen te halen. Dat wilden PvdA, D66 en DorpsGoed bereiken met een voorstel in de gemeenteraad.

Waarom deze oproep?
Roel Bouwman (D66): We hebben de gemeente gevraagd of de achtergrond van de mensen die bij de gemeente werken nu een afspiegeling is van de mensen die in onze gemeente wonen. Dat bleken ze niet eens te weten. We vinden het belangrijk dat iedereen herkenning vindt bij de eigen gemeente en dat iedereen daar gelijke kans op werk krijgt.
Jan Pieter Vermeulen (PvdA) vult aan: We denken niet alleen aan etnische afkomst maar bijvoorbeeld ook aan mensen met arbeidsbeperkingen. Bij hun kansen op werk heeft de gemeente een voorbeeldfunctie en zelfs een wettelijke taak. Die levert wel wat extra banen op , maar ook op de reguliere functies willen we dat er meer mensen werken die niet in het standaard plaatje passen.

Hoe zou de gemeente dit dan moeten doen?
Mariska Sturkenboom (DorpsGoed): We denken dat de gemeente andere mensen kan interesseren om bij hen te werken door op andere plaatsen te zoeken. Niet meer de standaard uitzendbureaus of werving en selectiebureaus vragen mee te zoeken, maar een ander netwerk gebruiken. Niet alleen is dan de gemeente meer een afspiegeling van de bevolking, maar ook zorg je dat er mensen komen die vanuit een andere achtergrond denken. Je krijgt meer creativiteit in je organisatie.

Inspanning voor diversiteit wordt niet gewaardeerd
PvdA, D66 en DorpsGoed dienden een motie in tijdens de raadsvergadering van 28 september om de gemeente op te roepen hier actief mee bezig te zijn. Jan Pieter Vermeulen: de andere partijen vonden het niet nodig om deze oproep te doen. Blijkbaar is diversiteit in een organisatie voor hen niet belangrijk. Roel Bouwman: Het is jammer dat er voor een goede zaak niet genoeg stemmen zijn om tot actie over te gaan. Ze gaan er blijkbaar vanuit dat alles wel vanzelf gaat.
Mariska Sturkenboom: We begrijpen niet dat de andere partijen geen oproep willen doen om bijvoorbeeld mensen met een beperking extra kansen te geven. Omdat ze namelijk net zo goed functioneren als ieder ander, maar dat vraagt wel een andere manier van denken, werven en selecteren.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15601