Datum plaatsing: 12 oktober 2017

Wellicht Botulisme in plas Orthen in s-Hertogensbosch's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Afgelopen weken zijn er verschillende dode watervogels aangetroffen in plas Orthen. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Het waterschap raadt bewoners en recreanten rondom de plas aan om ieder contact met water en watervogels in deze vijver te vermijden. Dit geldt ook voor de huisdieren die rondom de plas uitgelaten worden.

Het vermoeden is dat het om botulisme gaat, maar dat is nog niet aangetoond. Onderzoek hiernaar verloopt moeizaam, aangezien er vooral dode vogels worden gevonden, en onderzoek alleen kan plaats vinden in nog levende, zieke dieren.
Omdat kadavers van vogels de belangrijkste verspreidingsbron zijn, wordt ook geadviseerd geen vogels te voeren, zodat gezonde vogels niet aangetrokken worden naar deze vijver. Wanneer wijkbewoners dode eenden of andere watervogels in het water zien liggen, is het advies om ze niet aan te raken maar contact op te nemen met de gemeente of het waterschap. Medewerkers verwijderen de kadavers op een veilige manier. De gemeente s-Hertogenbosch plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.21561