Datum plaatsing: 27 oktober 2017

Vrijwillige dijkwachten gezocht!Regio ('s Hertogenbosch): Gezocht: fitte en enthousiaste inwoners met interesse in ‘waterveiligheid’ en de Maasdijk! Heb jij iets met de Maasdijk? Ben je leergierig, fit en wil en durf je ook bij storm en ontij de Maasdijk op? Meld je dan nu aan als dijkwacht!

Stormseizoen
Ieder jaar van 1 oktober tot 1 april is het stormseizoen. De kans op hoog water in de grote rivieren in Nederland is dan het grootst. Dijkwachten kunnen dan worden opgeroepen om een deel van de dijk te inspecteren. In geval van nood neemt het waterschap maatregelen om de kans op overstroming zo klein mogelijk te maken.

Inwoners doen mee!
Net als andere waterschappen wil waterschap Aa en Maas in 2017 ervaringen opdoen met het opleiden en inzetten van vrijwillige dijkwachten. Peter Ketelaars (bestuurder waterschap Aa en Maas): “De bescherming tegen overstroming is een van de belangrijkste taken van een waterschap. Een dijkdoorbraak is nooit helemaal te voorkomen, maar we doen er natuurlijk wel alles aan. We hebben zelf ongeveer 100 collega’s en bestuursleden opgeleid tot dijkwacht, maar merken steeds vaker dat inwoners erg geïnteresseerd zijn in hun eigen omgeving. En vaak ook een bijdrage willen leveren. Daarom willen we in 2017 met een eerste groep enthousiaste inwoners aan de slag en ervaringen opdoen”.

Opleiding
In totaal beheert waterschap Aa en Maas 110 kilometer Maasdijk in de steden Boxmeer, Cuijk, Grave, Oss, ’s-Hertogenbosch en Heusden. Als dijkwacht krijg je jaarlijks een training met een leuke praktijkoefening. Het kost je 2 dagen per jaar en daarvoor krijg je een kleine onkostenvergoeding. Bij inzet tijdens een hoogwatersituatie wordt van je verwacht dat je meerdere dagen achtereen inzetbaar bent.

Peter Ketelaars: “We hopen dat we in iedere stad of dorp een aantal dijkwachten vinden. Dat kunnen mensen zijn die op of aan de dijk wonen, of graag rondom de Maasdijk en in de uiterwaarden zijn vanuit liefhebberij. Denk bijvoorbeeld aan sportvissers, mensen die met hun hond wandelen of er graag op uit trekken”.

Informatie of aanmelden?
Als je interesse hebt of meer wil weten, stuur dan een mailtje naar dijkwacht@aaenmaas.nl met je contactgegevens en woonplaats.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12610