Datum plaatsing: 23 oktober 2017

Dorpsraad Geffen maakt zich sterk voor uitbreiding ArboretumGeffen (Oss): Het Arboretum groeit danig uit zijn jasje en zal moeten uitbreiden om te kunnen voldoen aan alle aanvragen om nieuwe bomen te planten. Het Arboretum beschrijft in een brief aan de Dorpsraad hoe het bomenpark aan zijn eigen succes ten onder dreigt te gaan. De dorpsraad doet daarom een dringende oproep aan het gemeentebestuur om het Arboretum snel de benodigde ruimte te bieden.

Het Arboretum is eind 2014 gesticht de gemeente Oss was in 2015 een van de eersten die er een herinneringsboom plantte. Inmiddels groeit het Arboretum danig uit zijn jasje. In november willen opnieuw 22 families, verenigingen, individuele inwoners en ondernemers een boom planten. Helaas is hiervoor onvoldoende ruimte. Het Arboretum biedt immers niet alleen plaats aan herinneringsbomen, maar ook aan het roggeveld dat jaarlijks een belangrijke rol speelt in de opmaat naar Effe Noar Geffe. Ook zijn er een ooievaarsnest, een educatieve speurtocht (huisje-boompjebeestjeroute) en een klimboom.
Volgens voorzitter Harry Peters houdt het daar niet bij op. Het Arboretum barst van de plannen en de stichting wil een prominente rol gaan spelen in het educatieve natuurlandschap in wording. Door ruimtegebrek kan de stichting niet vooruit en stilstand is ook in dit geval duidelijk achteruitgang. Als het Arboretum het komende jaar nee moet verkopen aan iedereen die iets toe wil voegen aan dit populaire bomenpark, dan verzandt het initiatief.
De dorpsraad doet daarom een dringende oproep aan het gemeentebestuur om het Arboretum snel de benodigde ruimte te bieden. Grenzend aan het bomenpark bezit de gemeente tenminste 5 hectare landbouwgrond. Deze grond wordt al jaren verpacht aan boeren die inmiddels zelf geen bedrijf meer hebben. Er wordt elk jaar mais gezaaid voor verkoop aan derden. Het lijkt de dorpsraad een goede zaak als de gemeente deze gronden na de oogst niet langer verpacht, maar in eigen beheer neemt. Zo kan tegemoet gekomen worden aan de nood van het Arboretum en kan het succes en het enthousiasme worden vastgehouden. Het Arboretum kan niet wachten tot er een compleet inrichtingsplan voor het gebied tussen de Heesterseweg en de A59 ligt. In de ogen van de dorpsraad is daar ook geen noodzaak toe.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13722