Datum plaatsing: 04 november 2017

Rosmalens Mannenkoor zoekt nieuw bloed op 9 november


Rosmalens Mannenkoor zoekt nieuw bloed op 9 november


Rosmalen ('s Hertogenbosch): “Veel mannen durven niet te zingen”

Tijdens het sfeervolle festival Koren op de Rosmolen, jongstleden zaterdag in Perron-3, vertelde de voorzitter van het Rosmalens Mannenkoor tegen een van onze redacteuren: “Veel mannen durven veel en sommigen durven alles, maar de meeste mannen durven niet te zingen. Althans niet in de nabijheid van anderen. Wél in de badkamer, wél als ze alleen in de auto zitten, maar niet als ze denken dat iemand hen hoort”. Reden voor ons om een paar vragen te stellen aan Jim van Brakel, die bijna 15 jaar bij het Rosmalens Mannenkoor zingt en die sinds het voorjaar van 2016 voorzitter van deze vereniging is.

Hoezo durven mannen niet te zingen?
We zien dat collega-mannenkoren vrijwel allemaal kampen met te weinig nieuwe leden. En gemengde koren hebben bijna allemaal mannen te kort. Vrouwenkoren hebben dat nieuwe-leden-probleem niet. Vrouwen hebben op dat gebied meer lef, kiezen veel sneller voor een koor, voor de sociale contacten en twijfelen niet zo aan zichzelf. Mannen zijn daarin terughoudender en dat komt volgens mij omdat ze voor zichzelf de lat te hoog leggen. Mannen denken dat, om bij een koor zingen, hun stem solokwaliteit moet hebben en dat is natuurlijk onzin. Wie solokwaliteiten heeft, gaat natuurlijk solo zingen. Maar de meeste mannen hebben zo’n stem niet en toch passen zij uitstekend in een koor. Want je zingt in een koor allemaal samen en je vormt met z’n allen één geluid.

Waarom fuseren jullie dan niet met een dameskoor?
Dat heeft twee redenen. Allereerst gaat het over het geluid. Het geluid van een dameskoor kun je vergelijken met een viool, een gemengd koor is dan de wat zwaarder klinkende altviool en een mannenkoor vertegenwoordigd de cello. Ieder soort koor heeft een eigen klankkleur en het zou zonde zijn als de specifieke klank van het mannenkoor verloren zou gaan. In dit verband valt het me op dat dames vaak na afloop van een concert tegen ons zeggen dat zij het geluid van een mannenkoor zo mooi vinden.
De tweede reden zit ‘m in de onderlinge sfeer. We hebben leden die ook in een gemengd koor zingen. Zij zeggen dat de onderlinge sfeer in een mannenkoor totaal anders is dan in een gemengd koor. Niet beter, maar anders. Zij zeggen dat een avond per week repeteren met de mannen onder elkaar, een speciaal soort gezelligheid met zich meebrengt. Ikzelf kan dat niet vergelijken, want ik zing alleen maar bij dit koor. Maar dat het gezellig is, kan ik volmondig onderschrijven. Mannen die geen lid zijn, weten niet wat ze missen.

Mannen weten niet wat ze missen, zeg je? Leg eens uit.
Vijftien jaar geleden was ik voornamelijk bezig met werken en andere plichten. Ik was begin vijftig en voelde dat ik een stuk ontspanning moest zoeken. Een koorlid haalde me over om te gaan luisteren naar het Rosmalens Mannenkoor. Ik kende het koor niet, had het nog nooit gehoord en ik wist niet of ik wel in een koor kon of wilde zingen. Ik ging naar de Lambertuskerk om het kerstconcert van 2001 te beluisteren, vond het prachtig, bezocht vrijblijvend de eerste repetitie van 2002 en de rest is geschiedenis. Ik kwam in een warm sociaal en muzikaal bad. Ik ben er gebleven en niet meer weggegaan.
Toen pas kwam ik erachter hoe ontspannend het is om samen te zingen. Ik merkte aan den lijve wat tegenwoordig algemeen bekend is: namelijk dat zingen ontzettend goed is voor lichaam en geest. Koorzangers zijn gemiddeld gezonder en leven gemiddeld langer.

Maar wat heb je dan precies in dat mannenkoor gevonden?
Een paar dingen. Als puber van de sixties ben ik opgegroeid met de muziek van Beatles, Dylan en Pink Floyd. Nu, vijftig jaar later, vind ik die muziek nog steeds geweldig. Maar door het koor heb ik ontdekt dat er nog veel meer muziek mooi en de moeite waard is. Mijn muzikale smaak en kennis heeft zich verbreed en verdiept en dat hem ik aan het koor te danken.
Verder ben ik erachter gekomen dat het fijn is om samen te repeteren en samen een stuk te zingen. Die onderlinge verbondenheid bij het zingen is een heel speciaal gevoel. Ik kan dat het beste vergelijken met de sportman die het fijn vindt om te trainen om daarna met z’n teamgenoten een wedstrijd te spelen.
Tenslotte het optreden. Een paar keer per jaar zingen we voor publiek. Die gezonde spanning om samen iets op de planken te brengen waar onze toehoorders plezier aan beleven, is een aparte sensatie. Bovendien houden we de try-out van ons kerstconcert in tehuizen waar mensen wonen die niet mobiel genoeg meer zijn om naar ons toe te komen. Die drie ervaringen zullen mannen ontdekken als ze bij ons komen zingen.

Je wilt dus meer mannen bij jullie koor. Eigenlijk een egoïstische wens, toch?
Dat lijkt maar zo. We werven geen leden voor onszelf. Want als ons koor kleiner wordt en opgeheven moet worden, blijf ik toch wel zingen. Ik vind wel een zanggroep of een koortje. Nee, we werven echt omdat we vinden dat het Rosmalens Mannenkoor veel vreugde kan geven aan komende generaties mannen. Het RM moet blijven bestaan voor onze zonen, kleinzonen, neven, buurjongens, collega’s, kortom: alle mannen in Rosmalen en omgeving en natuurlijk ook voor de vele toehoorders die met genoegen naar ons komen luisteren. Want het mannenkoor is een stuk cultuurgoed dat voor Rosmalen behouden moet blijven. En daar willen wij ons best voor doen hoewel dat lastig is. Want in deze tijd, die steeds helaas steeds individualistischer wordt, hebben veel verenigingen moeite met hun voortbestaan. Jammer dat veel mensen alleen maar contact hebben voor digitale vrienden op social media, maar vrienden van vlees en bloed binnen een vereniging nooit zullen ontmoeten.

En wie zijn er welkom op de Open Repetitieavond die jullie gaan houden?
We willen nieuw bloed in de vereniging. Het zou mooi zijn als we een stuk of tien mannen van een jaar of 40/50 er bij kregen. Nieuwe ideeën, nieuwe plannen. Maar ook mannen die wat ouder zijn en willen zingen, zijn welkom. Enerzijds zoeken we mannen die nog moeten ontdekken hoe leuk het is om te zingen in een koor. Want het mag hier nog wel een keertje gezegd worden: koorzingen is de grootste hobby van Nederland. Om een beeld te schetsen: er zijn in ons land meer koorzangers dan voetballers!
Anderzijds zoekt het RM naar koorzangers die over koorervaring beschikken. Mannen die vroeger in een koor gezongen hebben, of mannen die al lid zijn van een ander koor, maar er nog wel “een koor bij willen hebben”.

En op die avond zetten jullie zeker je beste beentje voor?
Eigenlijk niet. We gaan ons die avond niet anders voordoen dan we zijn. We zitten in de aanloop naar ons jaarlijks kerstconcert in de Lambertuskerk en daarvoor repeteren we ook die avond. En terwijl wij repeteren staan achter in de zaal stoelen klaar voor mannen die willen komen luisteren. Een paar van onze dames verwelkomen en begeleiden onze gasten. We houden een wat langere pauze voor de informele contacten, draaien ondertussen een filmpje van ons koor en gaan dan weer verder met repeteren. Op deze wijze krijgen onze bezoekers een eerlijk beeld van hoe een gemiddelde repetitieavond bij ons verloopt. En na afloop kunnen onze gasten, als ze dat willen, een aantal repetities meemaken zonder enige verplichting. O ja, en dan nog iets: mannen die komen luisteren mogen gerust hun vrouw meebrengen. Dan weten die ook waar hun man misschien de donderdagavond gaat doorbrengen. Want onze vrouwen zijn een belangrijk aspect van ons koor. Ze repeteren en zingen weliswaar niet mee, maar voor de rest zijn ze overal bij aanwezig zoals bij de koorreizen, het kerstdiner, uitstapjes en natuurlijk als trouwe luisteraar bij onze optredens.

Waar en wanneer is die Open Repetitieavond?
In onze vaste oefenruimte: het zaaltje achter café D’n Beer in Rosmalen. Op donderdagavond 9 november. Binnenlopen vanaf 19:15. We starten om 19:30 en stoppen circa 22:00.
Wie meer wilt weten over 9 november, gaat naar www.rosmalensmannenkoor.nl en klik op Lid worden > Openbare Repetitieavond. Daar staat genoeg informatie en daar kan men zich opgeven. Dan is voor ons prettig want dan weten ongeveer hoeveel mensen we kunnen verwachten. Maar wie zich vergeet op te geven, mag ook binnenwandelen. Zoals gezegd: de partner mag meekomen. Wij zorgen dat de koffie klaarstaat. En wie op 9 november verhinderd is, belt ons even en komt een weekje later kijken. Maar pas op: de mannen die eenmaal lid zijn geworden, blijven dat meestal hun leven lang!

Rosmalens Mannenkoor houdt zijn ORA, de Open RepetitieAvond op donderdagavond 9 november 2017. Van 19.30 tot 22.00 uur. Zaal van Café d’n Beer, Dorpsstraat, Rosmalen. Voor mannen die van zingen houden en hun partners.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28210