Datum plaatsing: 10 november 2017

Werken in de natuur in ruil voor hout


Werken in de natuur in ruil voor hout


Rosmalen ('s Hertogenbosch): De gemeente 's-Hertogenbosch is de eigenaar en beheerder van de Rosmalense zandverstuiving. Hier vindt de komende dagen onderhoud plaats. Als bewoner van 's-Hertogenbosch kunt u zaterdag komen helpen bij het onderhoud. In ruil hiervoor kunt u een deel van het hout dat vrijkomt krijgen. Daarom organiseren we samen met de wijkraad Sparrenburg en het IVN een natuurwerkdag. Er is nog ruimte voor deelnemers die als beloning hout kunnen meekrijgen. Hieronder leest u meer. Deelnemen alleen na inschrijven en vol is vol.

De houtdag is op zaterdag 11 november 2017 van 9:00 tot 13:00 uur. We verzamelen op de T-splitsing van de Langstraat en de Heiweg, aan de zijde van het stuifzandgebied. Als buurtbewoner bent u van harte welkom om dan mee te komen helpen in het stuifzandgebied. De te kappen bomen zijn voorafgaand aan de houtdag al geveld. Op 11 november gaan we samen aan de slag met het verzamelen en opruimen van het tak- en tophout van de gekapte bomen. We verwerken het kleine hout in het bos op takken hopen en in rillen en de stammen verdelen we onder de aanwezigen. Zo behouden we het stuifzandgebied voor de toekomst, waardoor u naar hartenlust van dit gebied kunt blijven genieten.

In ruil voor het werk mag u delen van de stammen van de gekapte bomen meenemen, bijvoorbeeld om te gebruiken als brandhout in de kachel. De organisatie zorgt voor een eerlijke verdeling van het hout.

Op de dag zelf zagen medewerkers van de gemeente de stamstukken met een motorzaag op vervoerbare lengte. De stukken worden dus niet ter plaatse op kachellengte gezaagd. Vanwege veiligheidsregels mag u niet zelf met een motorzaag aan de slag. Een handzaag is wel toegestaan, dus neemt u die gerust mee. Overige gereedschappen zijn niet nodig.
We raden u aan om voor deze dag stevige werkhandschoenen, stevige schoenen en stevige (oude) kleding te dragen. Het vervoer van het hout is iets dat u zelf regelt, bijvoorbeeld met een aanhanger of een kruiwagen. Het is niet toegestaan om buiten de tijden van de houtdag hout uit het bos te halen.
Tijdens de houtdag zijn er ook enkele mensen van het IVN aanwezig om te assisteren, uitleg te geven over het gebied en eventuele vragen te beantwoorden.

In verband met de voorbereiding, de logistiek op de dag zelf en de verdeling van het hout, is aanmelding voor de houtdag noodzakelijk. U kunt uw deelname doorgeven bij de wijkraad Sparrenburg via info@Sparrenburg.nl. Geeft u bij uw aanmelding aan met hoeveel personen u komt helpen en of u deze dag alleen meehelpt of ook graag wat brandhout mee zou willen nemen? Aanmelden kan tot maandag 30 oktober.

Mocht u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met Martijn Griek van Bosgroep Zuid Nederland. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 040-3034941 of per e-mail via m.griek@bosgroepen.nl.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27889