Datum plaatsing: 13 november 2017

Presentatie stamboomboek Van den Akker in gebouw Aurora


Presentatie stamboomboek Van den Akker in gebouw Aurora


Heesch (Bernheze): Heemkundekring ‘De Elf Rotten’ uit Heesch brengt een boek uit over de stamboom van een echte Heesche familie: de familie Van den Akker. De titel van het boek is: ‘Ons stamboomboek. Van Frenssen naar Van den Akker’. Het boek wordt op 19 november gepresenteerd. Vanwege de overweldigende belangstelling vindt de presentatie niet plaats in de Heemschuur maar in het Verenigingsgebouw van Fanfare Aurora, ‘t Dorp 138, 5384 ME Heesch, vanaf 14.00 uur. Tot 18.00 uur is er gelegenheid om het boek op te halen of alsnog een boek te kopen.

Een hele klus
Het heeft even geduurd, maar nu is het stamboomboek van de familie Van den Akker toch echt af.
De samenstellers zijn er trots op omdat ze vinden dat het een heel mooi boek is geworden. Bijna alle Van den Akkers in Heesch stammen af van één stamvader, namelijk Antonius Leendert Frenssen van den Acker, die in 1660 in geboren en in 1740 in Heesch is overleden. Hij trouwde in 1686 in Geffen met Henderske Jan Hendrik Melten Hanegraaf uit Nuland. Het uitzoeken van de stamboom heeft veel tijd gekost. Veel informatie over de oudste generaties kon verkregen worden via het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch. Niet alleen de rechte lijn is uitgezocht maar ook alle zijtakken, gerekend vanaf de stamvader. In het boek zijn alle naamdragende nakomelingen van Antonius van den Acker opgenomen, inclusief hun partners en hun kinderen. Het is een echte familiegeschiedenis geworden, waarin niet alleen namen, geboortedata, trouw- en eoverlijdensdata staan maar waarin ook allerlei afbeeldingen van oude akten, kopieën van doop-, trouw- en begraafinschrijvingen en van de Burgerlijke Stand zijn opgenomen naast vele foto’s en bidprentjes en ook persoonlijke herinneringen en verhalen. In het boek is te zien dat de van den Akkers tot in de 20e eeuw over het algemeen boerenmensen, bouwmannen en fabrieksarbeiders waren, met af een toe een kleermaker, een raadslid en wethouder en een schepen. De nazaten van Antonius van den Acker hebben in vrijwel alle buurtschappen van Heesch gewoond: Heesch-Vinkel, Zoggel, Broekhoek, de Wijst, Heelwijk, de Hoogstraat, de Hondstraat (Beemd) en de Groes. Er zijn ook nakomelingen in Oss, Nistelrode, Geffen, Koolwijk en in Rotterdam, Canada en Nieuw-Zeeland. Al in 1763 is er een Hendrik van den Akker naar Nistelrode verhuisd. Veel Heesch families zijn verwant aan de Van den Akkers. Er zijn verschillende bijnamen bij de Van den Akkers zijn bijvoorbeeld: Peer Joost Sijmes oftewel Petrus Christianus van den Akker. De naam Joost Sijmes is afkomstig van Joost van der Heijden, de grootvader van Peer van moederskant. Maar denk ook aan de ‘Mariannekes’, genoemd naar Maria Anna Leeijen die in 1844 geboren is. Andere bekende takken zijn: de ‘Orriekes’-tak, nakomelingen van Adrianus (Orrieke) van den Akker, geboren in 1851, de ‘Juppen’-tak, nakomelingen van Jacobus (Jup) van den Akker, geboren in 1873, de ‘Geurten-tak, nakomelingen van Godefridus (Geurt) van den Akker, geboren in 1732 (!) en tenslotte de ‘Buuts’-tak, nakomelingen van Maria Petri Buuts, die in 1805 gehuwd is met Antonius van den Akker (geboren in 1753).

Bestellen
Het boek kan nog steeds aangeschaft worden (cadeau voor Sinterklaas of kerst?), ook op de presentatie dag, voor de prijs van € 40,-. Maar u kunt het boek ook nog steeds bestellen door het bedrag over te maken op rekening NL22 RABO 012 000 3015 t.n.v. Heemkundekring de Elf Rotten te Heesch met vermelding van uw naam en adresgegevens. Wilt u het boek opgestuurd hebben, dan zijn de verzendkosten in Nederland daarvoor € 10,-. Maak dan een bedrag over van € 50,- per exemplaar.

Ophalen
De bestelde boeken kunnen opgehaald worden op zondag 19 november 2017 tussen 14.00 en 18.00 uur in het Verenigingsgebouw van Fanfare Aurora, ‘t Dorp 138, 5384 ME Heesch. Dan kunt u ook meteen kennismaken met familieleden die u nog nooit ontmoet hebt of waarvan u niet weet dat ze familie van u zijn. Bent u niet in de gelegenheid het boek op 19 november op te halen, of wilt u een flink aantal exemplaren (4 of meer) opgestuurd hebben, neem dan contact op met:
Mariet Bremmer, e-mailadres: marietbremmer.heesch@gmail.com
of Adriaan van den Akker, e-mailadres: awmvandenakker@gmail.com

Inzage en verkoop
Vanaf nu ligt een boek ter inzage bij boekhandel Ceelen, ’t Dorp 65 te Heesch.
Vanaf 20 november is het boek verkrijgbaar op de open zondagen bij de Heemkundekring Heesch, bij boekhandel Ceelen en bij Mariet Bremmer marietbremmer.heesch@gmail.com en bij Adriaan van den Akker awmvandenakker@gmail.com voor de prijs van € 40,-.

Informatie
De auteurs hebben vaak van één persoon gegevens gekregen van haar of zijn familie, dus geef het door aan uw hele familie dat het boek er is en besteld kan worden. Een echte Van den Akker kan niet zonder dit boek: dus alvast bedankt voor uw bestelling.


Op de foto: de samenstellers van het boek zijn: Mariet Bremmer-van den Akker, Adriaan van den Akker, Rinie van de Laar-van den Akker, Ellen van den Akker-van Dijk, Ad Sturkenboom en Huub van Herpen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26989