Datum plaatsing: 15 november 2017

Lezing over Sinterklaas bij Heemkundekring Rosmalen


Lezing over Sinterklaas bij Heemkundekring Rosmalen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Jan Franken houdt op woensdag 22 november om 20.00 uur een lezing over Sinterklaas, bij de Heemkundekring Rosmalen. De lezing wordt gehouden in de Heemkamer van Heemkundekring Rosmalen in Perron-3. INGANG B, eerste verdieping, ruimte 1R. Entree is gratis voor onze leden. Niet leden betalen 2 euro. Reserveringen via Wilma van Creij, 06-21456545 of via de email: wilmaheem@gmail.com.

De historische Nicolaas werd geboren in LydiŽ en omstreeks het jaar 350 tot bisschop van Myra. Na zijn dood werden de verhalen over de goedgeefse bisschop even zovele legenden waarin het getal drie een grote rol speelt. Vanuit die legenden werd hij de patroon van uiteenlopende groeperingen: studenten, handelaren, schippers, reizigers, moordenaars, arme kinderen en bakkers.
Ook stond hij bekend als huwelijksmakelaar. Zijn roep verspreidde zich over het Byzantijnse Rijk en Rusland. Van dat laatste land is hij de patroonheilige. Het graf van de beroemde heilige werd een bedevaartsoord. Toen Normandische edellieden uit SiciliŽ zijn graf bezochten, in de kruistochtentijd, en het omringd zagen door Turkse overheersers, hebben ze zijn gebeente opgegraven. Ze brachten het in het geheim naar Bari in Zuid-ItaliŽ. Vanuit Bari verspreidde de nagedachtenis van de Sint Nicolaas zich via de NormandiŽrs over West-Europa. Hij werd de Sinterklaas van de Middeleeuwen.
Het openbare feest van de Sint werd in protestantse streken tijden verboden, maar ging binnenshuis gewoon door als familiefeest. Zelfs een uitrusting met pietermannen, uitgedost als Spanjolen op een boot uit het vijandelijke Spanje, kon hem niet deren. Tot op de dag van vandaag kan Sint mensen verblijden met verhalen, anekdotes, gedichten en geschenken. Sinterklaas heeft door de eeuwen heen al veel moeten doorstaan en ook heden ten dagen lijkt het wel dat er een discussie gaande blijft over zijn aanwezigheid met zijn Zwarte Pieten. Maar dhr. Franken toont aan dat wat hem betreft het zwart van Zwarte Piet noodzakelijk is.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27361