Datum plaatsing: 28 november 2017

Toch geld voor voortbestaan ‘geitenwei’ Heelwijk


Toch geld voor voortbestaan ‘geitenwei’ Heelwijk


Heesch (Bernheze): Het dierenverblijf Heelwijk in Heesch mag voor de komende jaren toch rekenen op subsidie van de gemeente Bernheze. Het voortbestaan van de geitenwei op de hoek van de Verdilaan en het Akkerveld is daarmee veiliggesteld. Beheerder Robbie Bekkers is opgelucht: “Het is een supermooi bericht, anders hadden we de sleutel misschien wel ingeleverd.”

door Bas Pennings

De vrijwilligers van de geitenwei hebben zich bijzonder ingespannen om de gemeente te overtuigen om de subsidiekraan niet dicht te draaien. Zo werd er een presentatie gegeven voor de betrokken ambtenaren waarin werd benadrukt dat je zoiets wat in jaren is opgebouwd niet zomaar van de hand kunt doen. De vrijwilligers houden in principe gewoon een klein stukje Heesch voor de gemeente bij. Dat gebeurd altijd met volle overtuiging. De geitenwei ligt er dan ook keurig bij.
Tot 2015 kreeg het dierenverblijf een subsidie van 2.600 euro per jaar. Na de bezuinigingsronde was het de bedoeling dat het parkje door middel van acties en sponsoring zelf voor geld zou gaan zorgen. Dat bleek een te moeilijke opgave. De geitenwei blijkt voor een deel gewoon afhankelijk van de subsidie.
De geitenwei vervult een belangrijke sociale rol in de wijk. Ook de gemeente Bernheze erkend dat. B&W wil door de subsidie te herstellen het parkje voor de wijk en voor Heesch behouden. De geitenwei krijgt nu weer evenveel als waar ze voorheen op mocht rekenen. Daarmee kan de geitenwei voer en elektriciteit betalen. Daarnaast blijft er ook wat over voor noodzakelijk onderhoud.
De toen 9-jarige Jaelynn Baum organiseerde eerder het Geitenwei Festijn, om geld en vrijwilligers voor de geitenwei te kunnen binnenhalen. U las daarover in een eerdere editie van d’n herd. Op onze website staan de foto’s. Het werd een geweldig drukbezocht feest dat zeker zal hebben meegespeelde bij de beslissing van de gemeente. “Het toonde aan dat de geitenwei leeft in de omgeving. Er bleken veel mensen bij het bestaan gebaat.” aldus beheerder Robbie Bekkers. Ook Jaelynn reageert enthousiast op het nieuws “Ik vind het erg fijn dat er nu altijd eten is voor de dieren.”
Naast financien heeft de geitenwei een tweede probleem wat ze graag wil oplossen. Ze zit dringend verlegen om meer vrijwilligers. Het Geitenwei Festijn in juli leverde uiteindelijk maar één nieuwe vrijwilliger op. Nu de toekomst gegarandeerd is hopen de vrijwilligers op uitbreiding van hun clubje. “Extra handjes zijn meer dan welkom”

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12515