Datum plaatsing: 28 november 2017

Het Zwitserleven gevoel voor veel mensen utopie


Het Zwitserleven gevoel voor veel mensen utopie


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Wat gaat het leven toch snel. Die constatering doen mensen van alle leeftijden. Maar hoe ouder je wordt hoe sneller het allemaal lijkt te gaan. En dan dringt de vraag zich steeds meer op wat je met de rest van je leven nog wilt en kunt doen. Vooral mensen die een werkzaam leven hebben afgesloten, hebben vaak behoefte om levensvragen te delen. Rosmalenaar Harry Willems en Clazien Pulles uit Den Bosch zetten zich als vrijwilligers al acht jaar in om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan.

Door Herman van Dinther

In 2008 kwamen beiden op het idee om gespreksgroepen te vormen waar mensen met elkaar in gesprek konden gaan over verdieping en zingeving in het leven. Zowel Harry als Clazien zijn in hun werkzame leven professioneel actief geweest op het gebied van sociaal cultureel en maatschappelijk werk. Beiden hebben ook een pastorale achtergrond waaruit zij putten. Dus gewend om mensen tegemoet te treden wanneer die worstelen met vraagstukken en daarover willen praten. Het hoeft trouwens niet een worsteling te zijn, er kan ook gewoon behoefte zijn om gedachten te delen. Samen begonnen zij ‘De Binnentuin’, die zij omschrijven als de vindplaats voor mensen op zoek naar zingeving en verdieping. Harry herinnert zich nog de mooie locatie Mariënburg in de Vughterstraat waar zij beschikten over een inspirerende ruimte met serre en binnentuin. “Toen we daar niet meer terecht konden zijn we gaan ‘zwerven’. Zo werken we onder meer samen met de commissie zingeving van de Hevo waar we bijeenkomsten mee organiseren.”
Clazien: “Er wordt vaak het beeld geschetst dat mensen na hun pensioen het Zwitserleven gevoel krijgen en kunnen gaan en staan waar ze willen. Het idee wordt gewekt dat het dan materieel allemaal voor de wind gaat. Mocht dat al zo zijn, er is natuurlijk veel meer dan materie in het leven. En juist daar willen mensen vaak graag over praten.”

Allerlei thema’s
“Dat is zeker zo”, vult Harry aan. “Pas nog hadden we een bijeenkomst bij de Hevo met als thema ‘Angst’. Daar zaten toch vijfenveertig mensen in de zaal, het bewijs dat dat thema een belangrijk item is. Een onderwerp dat goed past in het gesprekslijstje dat we hebben. Daar staat bijvoorbeeld ook op ‘Leven met verlies’, ‘Wijsheid in de derde levensfase’, ‘Eenzaamheid’, ‘Tijdbeleving’ om zo maar wat aandachtspunten te noemen. We proberen met de thema’s altijd aan te sluiten bij de actualiteit. Het is heel boeiend maar ook heel zinvol om met dit soort werk bezig te zijn. Toen ik met pensioen ging viel ik in een zwart gat en werd zelfs depressief. Ik kwam tot de ontdekking dat ik vond dat ik niets zinvols meer deed en dat ik daar ongelukkig van werd. Nu ik samen met Clazien dit werk doe ben ik dat rotgevoel gelukkig kwijt.”

Interactief
Ieder levert op zijn en haar manier een bijdrage aan het programma. Harry neemt de theologische en filosofische invalshoek voor zijn rekening. Clazien werkt graag met powerpoint en gebruikt ook gedichten van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska maar ook bijvoorbeeld van Toos Elberse die onlangs haar derde bundel ‘Thuisland’ liet verschijnen. “Ik vind het ook belangrijk om interactief te werken, daardoor krijg je een veel grotere betrokkenheid met en van de mensen in de zaal”, onderstreept Clazien.

Een bijeenkomst duurt twee uur met een tussenliggende pauze en is gratis bij te wonen. Harry: “Wij doen dit werk graag en vrijwillig en zouden het graag wat breder onder de aandacht brengen. Maar we zijn geen marketing mensen en hebben bovendien geen geld voor wervingscampagnes. We maken zelf onze flyers en posters en brengen die rond. Het is dan altijd weer spannend hoeveel mensen er naar een bijeenkomst komen. Het is overigens niet zo dat we naar een hoge frequentie van bijeenkomsten willen. We nemen graag de tijd om alles goed voor te bereiden. Dat is overigens voor onszelf een positieve bijkomstigheid, we voelen ons gewoon verplicht ontwikkelingen en vakliteratuur bij te houden. Dat heeft ook nut en dat werkt motiverend.”

Ook voor jongere oudere
Clazien: “Ieder mens heeft het recht om de kans te krijgen te praten over het leven en hun leven. De behoefte om daarover te praten is heel groot en neemt op latere leeftijd alleen maar toe. Laat ik wel duidelijk zijn, onze bijeenkomsten zijn geen therapie. Wanneer wij bespeuren dat een individu in de groep persoonlijke problemen ervaart, dan verwijzen wij naar deskundige hulp. Tijdens onze bijeenkomsten gaan we niet in op privéproblemen. Het uitwisselen van gedachten, meningen en gevoelens vinden wij, maar ook de deelnemers, het belangrijkst.”
Harry: “We willen dit werk nog een heel tijdje doen. We werken graag voor ouderen vanaf 55+ die graag over levenservaringen praten. Wat wij fijn vinden is dat we af en toe door anderen worden uitgenodigd zoals door het Humanistisch Café waar wij in januari te gast zijn. Daarnaast zijn we in gesprek met Janneke Pander, directeur van De Annenborch. Daar komt een inventarisatie van behoeften en gaan we wellicht met kleinere gespreksgroepen aan de gang.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14744