Datum plaatsing: 03 december 2017

Je hart volgen kan soms lastig zijn


Je hart volgen kan soms lastig zijn


Gewande (Oss): Van huis uit is Dagmar Aben een Limburgse maar daar woonde zij niet lang. Het gezin trok naar Brabant waar Aben senior bij DAF ging werken. Na de nodige omzwervingen door het land vanwege haar studie volgde zij haar hart en betrok zij een tijdje geleden haar stulpje in het buitengebied van Gewande. Een inspirerende omgeving waar mensen hun creativiteit kunnen ontdekken en ontwikkelen.

door Herman van Dinther

Dagmar (31) studeerde in 2011 af aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) als vaktherapeut beeldend en ging in Nijmegen aan de slag bij de Pompekliniek. Ik legde de lat voor mijzelf erg hoog en dacht op die werkplek alles te leren om mijn ideaalplaatje in te vullen. Dat bleek een misvatting, de lat bleek te hoog en ik raakte een beetje de weg kwijt. Ik werd er in elk geval niet gelukkig van. Voor mijzelf was de conclusie dat ik actief op zoek moest naar werk en dingen waar ik wel gelukkig van word. Ik kwam in Lunteren terecht waar ik een half jaar als vervanging aan de slag kon in de trauma- en persoonlijkheidstherapie. Dat ging lekker en het liep zo goed dat ik een contract kreeg aangeboden. Toch zag ik daarvan af omdat ik tot het besef was gekomen dat ik iets voor mezelf wilde gaan ondernemen. Ik besloot om de opleiding Neuro lingustisch Programmeren ( NLP) te doen en daar heb ik heel veel opgestoken. Het gaf mij de basis om afgelopen januari als zelfstandig ondernemer van start te gaan in coachingswerk.

Verstrikt in droom
We lezen dagelijks wel iets in de krant over ZZPers en vooral dat er heel veel zijn. Dat betekent dat je je moet onderscheiden van de grote massa. Om te beginnen ben ik me heel actief gaan roeren op internet en social media. Ik daag daar mensen uit door hen te inspireren dichtbij zichzelf te blijven en hun hart te volgen. In n-op-n sessies ga ik met mensen vier uur aan de slag. Dat beperkt zich niet tot alleen maar praten. Juist niet, we maken dingen visueel, gaan tekenen, collages maken, dingen loslaten of vasthouden. Mensen raken soms verstrikt in hun droom, komen in een negatieve cirkel terecht. Daar wil ik hen uithalen. Ik had eens iemand hier aan tafel die ervan droomde een B & B in Portugal te beginnen. Dat bleek een te grote stap maar hij was vast geraakt in die droom en het werd een beklemming waar hijzelf moeilijk uit kon komen. In zon geval is het belangrijk om in te zien dat je dingen moet loslaten om niet mentaal ten onder te gaan.

Wat je vaak ziet is dat mensen zich patronen eigen maken als gevolg van te grote verantwoordelijkheden die zij op zich hebben genomen. Dat levert beklemmingen en belemmeringen op die het dagelijks functioneren frustreren en creativiteit in de weg staan. Door deze situatie inzichtelijk te maken kunnen mensen dingen loslaten, de angel eruit halen, de negativiteit die mensen zich hebben eigen gemaakt, omdraaien. Er is namelijk altijd een andere kant, als je die ziet ontstaat er ruimte.

Stress en burn out
De werkwijze van Dagmar kan heel verschillend zijn, afhankelijk van de vraag waarmee mensen komen.
De belangrijkste doelgroep waar ik me op richt ligt in de leeftijdscategorie 27 tot 45 jaar. In die groep kampen velen met een burn out door de grote werkdruk of te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Momenteel werk ik plannen uit om aan de slag te gaan met workshops en zet ik online laagdrempelige diensten op. Weet je, ik word blij van mensen, vooral als ik iets voor hen kan betekenen. Het geeft voldoening wanneer deelnemers positief en tevreden zijn wanneer zij hier zijn geweest.
Het is voor mij inspirerend om hier in Gewande te wonen, met een omgeving waar meerdere creatievelingen hebben gevestigd. Een warme buurt ook waarin we heel fijn met elkaar omgaan. Zo hebben we een gezamenlijke app, doen we aan buurt BBQs, we lenen spullen van elkaar en er is initiatief genomen om een buurttaxi te laten rijden. Al wordt daar nog niet zoveel gebruik van gemaakt, begrijp ik.

Het geluk zit niet in een jurkje dat je al dan niet koopt. Materie is heel betrekkelijk. Ik zing en dans, ben bij een a capella zanggroep, wandel graag, doe aan tekenen en schilderen, hou van creatief bezig zijn. Het hoeft natuurlijk niet allemaal heel diepzinnig te zijn, niet alleen te gaan om relaties, werk en het leven. Ik kan echt wel genieten van luchtige dingen, lekker uitgaan in de stad of naar een stevig concert. De balans is belangrijk om alles op tijd te resetten. De maatschappij is vooral gericht op de wijsheid van het hoofd, terwijl het lichaam ook een grote bron van wijsheid bezit. Je hoofd is de ratio, je hart is het gevoel. De kunst is om de samenwerking tussen hoofd en hart ok te laten zijn.

Wil jij je hart volgen?
Lees dan de 65 Hartentips op
www.hartenvolger.nl/gratis-hartenliefs

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14832