Datum plaatsing: 28 november 2017

Brabantse Spreukenkalender 2018


Brabantse Spreukenkalender 2018


Middelrode (Sint-Michielsgestel): Regeren is vooruitzien; kalenders maken ook. Waarom komt de aankondiging zo vroeg? De kalender moet op het eind van het jaar zijn uitverkocht en daarom ligt de negenentwintigste Brabantse Spreukenkalender nu al in de winkel. De nieuwe uitgave heeft frisse kleuren; het achterplat wordt gesierd door een aquarel van een Brabants landschap in full colour van de hand van Nelleke de Laat. Zij maakte ook enkele pentekeningen die de Brabantse spreuken illustreren. Op het blok prijkt het wapen van Noord-Brabant met de leeuwen in goud tegen een bordeaux rode achtergrond op een grijs achterplat.
De inhoud is zeer gevarieerd. Inzendingen komen uit de hele provincie en ver daar buiten (van geëmigreerde Brabanders uit Amerika, Canada en Nieuw Zeeland). Het meeste materiaal komt wel uit de nabije regio. De reden daarvoor is dat er weer aandacht en animo voor het Brabants eigene in taal en teken bestaat.
De spreukenkalender is zo samengesteld dat hij de lezer elke dag een lach kan bezorgen. Dat hoeft niet een schaterlach te zijn, maar mag ook de glimlach van de herkenning zijn. Daarom bestaat de inhoud uit een selectie van geestige spreuken, moppen, gedichtjes, liedjes en verhaaltjes in het Brabants. Daarbij genieten dialect en humor steeds de voorkeur en het is opvallend hoeveel geestigheid er in de eigen taal aanwezig is.
Het tonen van de bloemrijke Brabantse taal is altijd het oogmerk van het kalenderproject geweest. De makers konden zo’n dertig jaar geleden niet vermoeden dat er zo’n rijkdom in de eigen taal bestaat en dat er steeds nieuw materiaal bovenkomt. Brabants lijkt onuitputtelijk!
Cor en Jos Swanenberg konden weer een beroep doen op tal van collega-schrijvers en vertellers, zoals Adri Hoppenbrouwers, Johan Biemans, Harrie van den Elsen, Piet van Beers, Kees Verhoeven, Will Segers en de overleden auteurs Michel de Koning en Frans Hoppenbrouwers. Ook zijn er liedteksten van Ad de Laat en Noud Bongers opgenomen.
De winnaars van de nieuwe Brabantse spreukenkalender komen deze keer o.a. uit Bergeijk, Den Dungen, Lith, Den Bosch, Boxmeer, Valkenswaard, Tilburg, Hapert en Loon op Zand.
De aangewezen plek voor de kalender is de kleinste kamer. Normaliter bezoekt men het toilet minstens dagelijks en daarbij kan de tijdstabel aangename verstrooiing bezorgen. Het is de bedoeling dat men met een lach van de plee komt. Met de spreukenkalender ‘op uw gemak’ hebt u weer een heel jaar humor en ‘tijd zat’! Het is ongetwijfeld gezond even weg te mijmeren bij de ‘wijsheden’ uit onze eigen naaste omgeving in onze eigen taal. Een eigentijds citaat uit de nieuwe uitgave? ‘Unnen haos čn ’n slčk zen bčij eeve gaauw ňn ’t čind van ’t jaor.’

De Brabantse Spreukenkalender 2018, samengesteld door Cor en Jos Swanenberg, is een uitgave van Joh. van de Berg, Enschede/Almere.

Verkrijgbaar in de regio bij Kantoorboekhandel Mieke Wijgergangs in Berlicum, The Read Shop in St. Michielsgestel, Boekhandel Robben en Boekhandel De Omslag in Rosmalen, Paper Point in Heeswijk en Fa. Bosch - van Erp in Geffen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16775