Datum plaatsing: 29 november 2017

Restauratiecommissie zet in op 360.500 euro voor Geffense kerk


Restauratiecommissie zet in op 360.500 euro voor Geffense kerk


Geffen (Oss): Op 30 oktober heeft de restauratiecommissie van de Geffense Maria Magdalenakerk een subsisieverzoek ingediend bij de provincie. Ze vraagt om een bijdrage van 360.500 euro voor het herstellen van de kerktoren die het al geruime tijd zonder markant torenpunt moet doen. Twee eerdere verzoeken werden niet gehonoreerd.

De toren moet urgent gerestaureerd worden. De torenspits is zo rot als een mispel en daarvoor is een noodoplossing getroffen, maar dat kan niet blijven duren. Daarnaast handen de klokken uit het lood en is onder meer ook het metselwerk in en rond de galmgaten in de loop der jaren ernstig aangetast geraakt.
De Geffense kerk hoopt met het herstel van de toren een lange periode van aansluitende restauraties te kunnen afsluiten. De totale restauratie is in fases uitgevoerd over een periode van een kleine twintig jaar. Zo was het iedere keer weer mogelijk de noodzakelijke subsidies binnen te harken. Daarnaast werd nimmer tevergeefs een beroep gedaan op de Geffense inwoners en bedrijven.
Het kerkgebouw moet er na de laatste ronde weer voor 50 tot 100 jaar tegen kunnen. Bij normaal regulier onderhoud en passend gebruik kan de kerk zichzelf in stand houden waarmee een markant gebouw met hoge cultuur historische waarde voor Geffen en heel Brabant bewaard kan blijven.
Hoewel al twee keer een aanvraag werd afgewezen heeft de restaurantiecommissie deze keer extra goede hoop. Ook al omdat de parochie van zins is een aantal energiebesparende maatregelen te gaan nemen. Iets wat de provincie altijd zeer toejuicht.
De parochie wil 24 zonnepanelen gaan plaatsen op het braakliggende terrein naast de spoorlijn. Het Osse gemeentebestuur heeft de aanvraag om de panelen te mogen installeren reeds goedgekeurd. Daarnaast wil ze voorzetbeglazing aanbrengen voor de glas-in-loodramen en de vloer en het plafond van de kerk waar mogelijk isoleren.
Met de mogelijke subsidie van de provincie is Geffen er nog niet. De restauratiecommissie hoopt nog een laatste keer op de medewerking van Geffen. Dit om het resterende gat van een ton in de begroting voor het herstel van de toren te dichten. Ze broedt momenteel op een laatste grote actie met sponsorwerving waarover later meer.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.11392