Datum plaatsing: 03 december 2017 - Laatst gewijzigd: 30-11-2017 08:39:44

Nieuw evenement: kerstwandeling in hartje Rosmalen


Nieuw evenement: kerstwandeling in hartje Rosmalen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Op de figuurlijke vooravond van Kerst staat een nieuw evenement gepland in het hartje van Rosmalen. Met een heuse kerstwandeling - waarbij de wandelaars op verschillende stopplekken kunnen genieten van sfeervolle verhalen, muziek, dans en theater - hoopt de organisatie een nieuwe traditie in het leven te roepen. “In andere plaatsen zijn kerstwandelingen een doorslaand succes.”

Door Mark van der Donk

Het lijkt nog vroeg, maar achter de schermen wordt er al een hele tijd hard gewerkt aan de voorbereidingen van het nieuwe Rosmalense evenement. De eerste kerstwandeling op vrijdagavond 22 december moet voor alle deelnemers zo’n hoogtepunt worden dat het voortaan niet meer van de jaarkalender weg te denken is. “Het wordt een erg groot gebeuren”, vertelt Gerrit Mol, die vanuit de parochie betrokken is bij de organisatie. “Op andere plaatsen, met name in Zuid-Holland en Drenthe, kent men al langer de kerstwandeling. Daar gaat het soms al om duizenden deelnemers. En er zijn heel wat Rosmalense organisaties bij betrokken. Dit moet echt een evenement van, voor en door Rosmalenaren worden.”

10 haltes
De kerstwandeling, genaamd ‘Op weg naar Kerst’, is een route van ongeveer 3 kilometer, die start bij Perron-3 en na een mooie tocht door het dorp daar ook weer eindigt. “Onderweg wordt op een tiental locaties halt gehouden”, zegt Mol. “Bij onder meer het Rodenborch College, de Annenborch, de kerststal op de Driesprong, in de Vreeburgpassage en de Lambertuskerk komt een scène uit het kerstverhaal, dat is geschreven door Bram Coppens uit Berlicum, voorbij. Op allerlei manieren; er wordt verteld, gezongen, gedanst, en gespeeld. Afwisselend binnen, onder een afdak of gewoon in de openlucht.”

Meer naar buiten
Het initiatief werd geboren in de stal van de parochie en de Samen-op-Weg Gemeente, legt Mol uit. “We willen met de parochie meer naar buiten treden. Dat doen we al bij de kerstmarkt en het KOM-festival, maar ook met deze kerstwandeling willen we ons verhaal buiten het kerkgebouw vertellen. We vormen met zes personen een projectgroep, maar het aantal mensen dat er inmiddels mee bezig is, loopt gestaag op. Verschillende koren, verenigingen en instellingen gaan allemaal hun steentje bijdragen.”

Veel hulp
De behulpzaamheid is enorm, somt hij op: “Net als de Annenborch werken ook Perron-3 en leerlingen en docenten van het Rodenborch College mee. Acteerstudio P-act van Petra Kagchelland zorgt voor de openingsscène en ook dans- en balletschool Geraldine is op verschillende plaatsen te zien. Het koor Puur van ’t Tempeltje is te horen op de driehoek bij Lunenburg, het bekende koor Xing zingt in de Vreeburgpassage en ook de zanggroep van Bij Bomans is van de partij. Vrijwilligers van SJV nemen een stuk beveiliging voor hun rekening en natuurlijk werkt ook ’t Vennehof mee.”

Inschrijven
Op vrijdag 22 december kan iedereen die dat wil tussen 17.30 en 21.00 uur kosteloos deelnemen aan de wandeling. Inschrijving is gewenst, eventueel aansluiten op de avond zelf kan alleen indien er nog plaatsen beschikbaar zijn. Het maximale aantal deelnemers is 900. Om de verplaatsing van de honderden wandelaars in goede banen te leiden en om lange wachttijden bij Perron-3 te voorkomen, zijn er speciale starttijden. In groepen van maximaal 50 personen gaan de deelnemers, om de 10 minuten en onder leiding van een verteller, op pad. Alles bij elkaar zijn de wandelaars zo’n anderhalf uur onderweg. “We hopen op een sfeervolle avond. Dat wordt extra versterkt als de kinderen een lampion meenemen en wellicht zelfs verkleed zijn als engel, herder, koning of schaap.”
Aanmelden is van 1 tot en met 21 december mogelijk via www.opwegnaarkerst.nl of rechtstreeks via opwegnaarkerstrosmalen@gmail.com.

Helpende handjes
Niet alleen wandelaars worden gezocht, ook mensen die willen meehelpen met de voorbereidingen of op de avond zelf zijn meer dan welkom. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via het genoemde e-mailadres of 073-5214109.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29487