Datum plaatsing: 03 december 2017

Bijzonder concert in Vinkelse kerkVinkel ('s Hertogenbosch): Op 15 december komt alles samen: in de kerk kunt u genieten van een knap stukje werk van een grote groep enthousiaste mensen.

Jongeren uit Vinkel, koor Derplu en weer vele projectleden uit Vinkel en omstreken zullen het verhaal van dit concert mee zingen en vertellen .
Met zijn allen willen wij graag uitdragen dat we geloven waarmee wij bezig zijn: laten horen en zien dat in de kerk letterlijk iedereen welkom is ongeacht afkomst, ras, geslacht, leeftijd, geaardheid of levensovertuiging.
U hebt de artikelen die voor de teksten gebruikt worden reeds kunnen lezen.

Over een homo echtpaar dat enkele dingen vertelde waar het grootste deel van de bevolking nooit over na denkt. Zoals: elkaars hand vasthouden als men over straat loopt, elkaar een knipoog of blik gunnen.
Wij voelden ons na het lezen niet op ons gemak…want de vele kleine dingen die genoemd werden, daar hadden wij ons onbewust ook aan schuldig gemaakt. Toen realiseerden we ons pas echt hoe moeilijk het soms voor deze grote groep mensen moet zijn .En wat een lange weg we nog moeten gaan .
Want je waarde als mens wordt niet bepaald door wie je bent, maar om hoe en je van binnen bent, en naar anderen, naar de natuur, naar alles wat leeft en groeit. Naar de wereld.
Hoe je een helpende hand kunt bieden aan anderen. Iedereen is welkom!

Het volgend stuk in de Echo ging over mensen die moeten vluchten. En ook hier hebben we allen een mening over. Maar als er rondom je altijd maar oorlog is, steeds weer opnieuw alles plat geschoten wordt, dan kun je drie dingen doen.
Je eigen vol haat laden en mee gaan schieten, en hopen dat ze jou niet raken .
Heel ver weg kruipen en hopen dat er niet toevallig een bom jouw kant op valt .
Of: alle moed bij elkaar rapen, iedereen vaarwel zeggen en vluchten. En hopen dat het lukt.
Dat het je lukt jouw kinderen en toekomstige kleinkinderen in vrede te laten opgroeien, studeren, een carrière maken… kortom een toekomst te geven.
Maar vaak word je eerst helemaal uitgebuit en in een gammel bootje de zee op gestuurd.
Dan kom je in een tentenkamp, en dat kan zo maar jaren duren. En wat blijft er dan over van je gezin. Vervolgens vlucht je verder naar Europa. Je kent de taal niet, de cultuur is vreemd, je hebt geen huis, geen werk en noem maar op.

En dit maakt het tevens lastig voor ons. Kunnen wij hen zomaar alles geven, terwijl het aantal mensen bij de voedselbanken eerder groter dan kleiner wordt?
Onze ouders hebben deze welvaart mee opgebouwd. Moeten we hen alles afnemen als ze zich niet meer zelf kunnen redden? Bejaardenhuizen zijn er niet meer, de thuiszorg heeft het veel te druk en verzorgingshuizen zijn overvol.
Toch kan de regering het geld maar eenmaal uitgeven. Wij wensen hen veel wijsheid bij het kiezen van de minst slechtste oplossing .

In ons concert Iedereen Is Welkom zal ook nog ingegaan worden op het verhaal van een ouder wier kind uit de kast kwam. Hetgeen die ouder natuurlijk allang in de gaten had, maar het moeilijk vond hierin de eerste stap te zetten .
Ook is er de tekst over twee meisjes die al lang samen zijn, en –wonen. Zij lopen tegen andere problemen aan. Óf de maatschappij maakt ongewenst onderscheid, óf houdt er juist helemaal geen rekening mee.
Ook pesten komt aan de orde. Dit kan iemands leven zodanig beïnvloeden dat het zelfs zelfdodingen tot gevolg heeft.

We zullen ons moeten realiseren dat er veel misstanden zullen blijven zo lang geld, macht en begeerte de boventoon voeren. De controle hierop kan door ieder van ons uitgeoefend worden: niet wegkijken, maar díe mensen waarschuwen die er iets mee kunnen .

Sommigen zeggen: wij komen liever niet naar de kerk, daar zijn zoveel misstanden geweest .
In dat geval kun je ook beter niet naar sportclubs of jeugdverenigingen gaan. Of naar scholen waar gepest wordt, wijken waar gediscrimineerd wordt. Door al dat vluchten zullen geld, macht en begeerte de ruimte blijven krijgen, en vele mensen pijn blijven doen.

Ons concert zal misschien een druppel op een gloeiend plaat zijn, maar…die ene druppel kan misschien nét genoeg helpen om de ergste brandwonden te vermijden .
Wij geloven daar in. De jongeren in Vinkel geloven daar in, koor Derplu met projectleden gelooft daar in, en de Derplu Band met zijn Odio blazers geloven daar in .
Ook Jozef en Maria die op weg zijn naar 15 december in onze kerk, met de ezel van de familie Schimmel geloven daar in! En zullen dat zeker uitdragen in de teksten .

Wil je dit alles zien en horen, zorg dan dat je er 15 december bij bent in de kerk in Vinkel. Kaarten kosten € 5 en zijn te koop bij COOP, 't Zijl en bij leden van Derplu.
De kerk zal een verrassende uitstraling hebben !!
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12866