Datum plaatsing: 25 december 2017

Nog ruimte voor groepen bij de pronkzitting Berghem


Nog ruimte voor groepen bij de pronkzitting Berghem


Berghem (Oss): Ook in het komende carnavalsseizoen is de pronkzitting in sportcentrum Berghem een van de vele hoogtepunten. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari gaan vele honderden Berghemnaren weer genieten van de carnavaleske, vaak muzikale en vooral ludieke acts op het grote podium. “De kaarten zijn de deur weer uit gevlogen”, vertelt Paul van Orsouw. “Maar voor de liefhebbers hebben we er zeker nog over. Dit mogen ze niet missen.”

door Mark van der Donk

Namens Stichting Carnaval Berghem organiseert Van Orsouw, samen met zijn medecommissieleden, alweer jarenlang twee geweldige avonden. Drie weken voor carnaval is het vaste prik. Dan is de sporthal de place to be voor jong en oud. “We bieden een afwisselend programma aan, met dans en hoogstaande acts”, aldus de voorzitter. “Door Berghse artiesten, voor Berghs publiek.”
Traditiegetrouw start op de donderdag na de bekendmaking van de nieuwe prins de voorverkoop. “De laatste jaren is dat meer en meer uit de hand gelopen”, lacht Van Orsouw. “Twee dagen van tevoren staat er al een groep van een man of twintig met campers voor de deur. Die maken er een hele happening van. Ze doen er alles aan om de eerste - elf - kaarten te bemachtigen. Maar er zijn ook nog zeker volop kaarten over voor degenen die er geen minivakantie voor de Merx voor over hebben, hoor.”
Een week van tevoren beginnen voor de organisatoren de grote voorbereidingen, legt de woordvoerder uit: “Op vrijdagavond, als de voetballers vertrokken zijn, beginnen we direct met de aanleg van een brandvertragende vloer. Daarna gaat het professionele licht en geluid naar het plafond. We zijn dan tot in de nacht bezig. Een dag later bouwen we het podium op vanuit eigen steigermateriaal. In 24 uur tijd wordt de sporthal volledig omgebouwd naar een theater. En in de resterende dagen hebben de artiesten de mogelijkheid om te repeteren op het podium.”
Beide avonden worden net als vorig jaar aan elkaar gepraat door een tweetal presentatoren. “Tryfon Roelofs en Dave van Schaijk kondigen een veertiental acts aan, waaronder dans, zingen en cabaret. Het is een heel gevarieerd programma, met tussendoor de pronkzitting huisband die van zich laat horen. Die waren er vorig jaar voor het eerst en dat was van beide kanten heel goed bevallen.”

Ruimte voor groepen
Op beide avonden is er ruimte voor 700 mensen. “Dat aantal halen we op zaterdag wel. Die kaarten zijn al grotendeels weg, er is alleen nog ruimte voor kleine groepjes. Voor vrijdag zijn er nog meer plaatsen beschikbaar. Dan hebben we nog hele tafels voor complete groepen vrij. Het is dan ook de eerste avond dat de artiesten, stijf van de stress, op de bühne staan. En meestal is er dan wat meer een luisterpubliek, zeg maar. Op zaterdag wordt er ook zeker genoten van de optredens, maar willen de meesten toch ook een lekker feestje vieren. Met na afloop uiteraard een gezellige evaluatie in de bar van de sportcentrum.”
De pronkzitting van de Stichting Carnaval Berghem vindt plaats op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari vanaf 19.30 uur in Sportcentrum Berghem. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor de vrijdagavond, à 13,50 euro, tijdens kantooruren bij Hendriks en Van Bergen & Smulders aan de Kloosterstraat. Ook voor de pronkzitting van zaterdag zijn, voor 15 euro, nog enkele kaarten beschikbaar.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15213