Datum plaatsing: 25 december 2017

Sandra en Winfried van De Notelaar willen mensen inspireren


Sandra en Winfried van De Notelaar willen mensen inspireren


Berghem (Oss): Enkele jaren geleden startten Sandra Schreurs en Winfried de Luij aan de Waterstraat een speciaal project. Op hun 1 hectare grote perceel verscheen eerst een tuinreservaat, daarna een eetbare tuin voor eigen gebruik en later ook een voor gasten toegankelijke theetuin. Het koppel leeft met de seizoenen mee en wil daar het liefst zoveel mogelijk mensen van mee laten genieten. “Als iedereen een klein stapje zet, gebeurt er samen toch heel veel.”

door Mark van der Donk

Sinds 2011 wonen jonge vijftigers Sandra (uit Amsterdam) en Winfried (een rasechte Ravensteiner) in een oude boerderij aan de Waterstraat 3 in Berghem. “Ons doel is om leven met de natuur en de seizoenen meer zichtbaar te maken”, vertelt Sandra. “We willen niet alleen voor geld werken, maar ook voor iets wat echte waarde heeft. Meeleven met de natuur en seizoenen is voor ons heel belangrijk. Daarom zijn we begonnen met het omvormen van de tuin naar een eetbare tuin. En we proberen daarnaast met tweedehands materialen en hergebruik van weggegooide spullen mooie dingen te maken. Daarmee willen we mensen inspireren.”
In de eigen tuin verbouwt het koppel met name fruit. “Dat laten we onze gasten proeven en plukken, we bakken er taarten mee, maken er ijsjes van, noem het maar op.” Twee jaar terug startte het stel ook een theetuin. “We hinken op twee benen; leven met de natuur mee en ons staande houden in het economisch stelsel. De balans is er nog niet. Misschien ook omdat we ook geen super commerciële ondernemers zijn”, voegt ze er met een knipoog aan toe. “Veel doen we gratis, zoals rondleidingen tijdens speciale dagen. Al een aantal keer hebben we zelf een biobased bouwen-dag georganiseerd voor iedereen die daar meer over wilde weten. Winfried kan zeer gepassioneerd vertellen over leemstucwerk. Daarnaast ben ik het platform ecOss gestart, om lokale ondernemers die ook ecologischer - meer met de natuur mee - willen ondernemen, te verbinden. We helpen graag mensen verder in hun zoektocht naar een duurzamere manier van leven. Daar vragen we niks voor.”

Broedplaats
Boerderij de Notelaar is letterlijk en figuurlijk een broedplaats. “Enerzijds door onze biodiversiteit. We beschikken onder meer over een prachtige bloemenwei, een kikkerpoel en hebben 3.000 boompjes geplaatst. Anderzijds willen we een onderkomen zijn dat een inspiratie vormt voor mensen die op zoek zijn naar hun eigen creatiekracht. Daar willen we bezoekers graag mee kennis laten maken. Dat kan door zomaar eens langs te komen in onze theetuin, maar ook ontvangen we besloten gezelschappen, die we alle persoonlijke aandacht geven.”
Sandra spreekt van een plek waar je bijeen kunt komen voor een familie- of vriendendag, of een vergadering of training. “Maar ook waar deelnemers aan Beeldend Berghem hun kunsten kunnen exposeren, of Poëziepodium Oss een voordracht kan geven. De rondleidingen tijdens de ‘week van de natuur’ of activiteiten van IVN horen daar ook bij. Onze maatschappelijke betrokkenheid is groot.”

Creatieve kracht
Komend jaar gaat Sandra, die houdt van studeren en lezen, training geven in ‘Uit je hoofd, in je hart’. “De mens is een creatief, spiritueel wezen met verlangens. Maar in onze maatschappij weet je soms niet meer wat je doet. Op dat pad hebben wij ook gelopen, maar wij zijn er vanaf gestapt. Wij hebben onze creatieve kracht opnieuw aangeboord en willen andere mensen inspireren om dat ook te doen. We zijn het allemaal ooit kwijtgeraakt op school, maar diep van binnen zit het in iedereen. Het kan niet in één keer, maar geleidelijk aan. Als iedereen een klein stapje zet, gebeurt er samen toch heel veel.”

Ga voor meer informatie over Boerderij de Notelaar naar www.denotelaar.nl.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16692