Datum plaatsing: 28 december 2017

Meiden met sociaal hart steunen weeshuis Nepal


Meiden met sociaal hart steunen weeshuis Nepal


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Tien jaar heette het Squash and Fit, het sportcentrum aan de Korvetstraat in Den Bosch. “Maar die naam dekte de lading niet meer”, vertelt Rosmalense Nicole Pennings, eigenaresse van het centrum dat zij samen met hartsvriendin Judith van Oosterhout, leidt. Een half jaar geleden werd de vertrouwde naam veranderd in Solidgym. Een naam die meer aansluit op de hedendaagse activiteiten.

door Herman van Dinther

Nicole (39) en Judith (38) hebben met de meeste sporters die bij hen komen een heel fijne band. Judith: “Veel van hen blijven na de training nog even hangen en dan raak je vanzelf in gesprek. Dat heeft voor ons maar ook voor onze leden een belangrijke sociale functie. Niet dat het zo is dat wij ‘de toestand in de wereld’ in de diepte analyseren maar er komen soms wel heel aangrijpende kwesties aan bod die op deze of gene een diepe indruk hebben gemaakt. Elk jaar zoeken we naar een nuttig en zinvol thema waar we een sponsoractie voor kunnen organiseren. En dan gebeurt het weleens dat we meteen geraakt worden door een goed doel. Iets waar we ons emotioneel mee verbonden voelen. Zo kwamen we in contact met Patrick Keulens die een jaar van zijn leven investeert in het lopen van veertig halve marathons waarvan de opbrengst ten goede komt aan FC Ombir, genoemd naar een weeskind in Nepal. Daar in dat verre land is Mick Bröcker al een tijdje bezig om aan elf weeskinderen een thuis te geven.”

Zo kwam het
Mick (24) uit Zoetermeer, oudste van drie broers, studeerde psychologie in Leiden en vertrok in 2014 voor zeven maanden naar Nepal om voor zijn studie stage te lopen. Twee jaar later heeft hij zijn leven in Nederland compleet achter zich gelaten om in Nepal een weeshuis te bouwen voor ‘zijn’ elf kinderen. In Nepal deed hij in een weeshuis onderzoek naar hechtingsproblematiek. Lastig, want de gesloten kinderen spraken geen Engels en Mick nog geen Nepalees. De kinderen hadden veel meegemaakt en ze vertrouwden Mick niet meteen. Maar na een maand brak de jonge Ombir het ijs. Tijdens het naar school brengen pakte hij ineens de hand van Mick vast.
‘Wat zou je het liefste van de hele wereld willen?’ vroeg Mick aan hem.
‘Liefde,’ antwoordde Ombir.
Dit pure antwoord veranderde het leven van Mick. Hij omhelsde zijn fragiele lichaampje en Ombir kreeg een gouden glimlach op zijn gezicht en zijn ogen straalden. Op dat moment zag Mick de enorme kracht en de potentie bij het geven van zoiets kleins als liefde aan slechts één kind. De andere kinderen kwamen er ook bij staan. Na zeven maanden zat de stage erop. Mick was bij de kinderen gekomen om onderzoek te doen naar hechtingsproblemen, maar na zeven maanden was hij degene met een probleem, een verlatingsprobleem. Hij wilde eigenlijk niet meer zonder ze.

Hart gestolen
‘We stelen je hart’, had Ombir tegen Mick gezegd. ‘We houden een stukje hier en dan moet je wel terugkomen.’
Mick keerde terug naar Nederland, met de bedoeling om zijn studie af te ronden en daarna de wereld rond te reizen. Na korte tijd was er een aardbeving in het gebied waar zijn kinderen wonen. Zijn kinderen waren wel hun huis kwijt en ze waren doodsbang. Ze sliepen in een tentje. De stichting die het weeshuis financieel ondersteunde, had de stekker eruit getrokken. De kinderen waren letterlijk weer op straat beland.
Mick twijfelde niet. Hij gaf zijn studie, baan en leven in Nederland op en ging terug naar Nepal. Vanaf dat moment stelt hij zijn hele leven in dienst van de verzorging van de weeskinderen. Hij richtte de Ombir Foundation op om financiën te vergaren om de kinderen te kunnen blijven begeleiden en hen hun thuis te bieden.

Tranen in de ogen
Nicole: “Toen wij dit verhaal hoorden was het voor ons al snel duidelijk wat ons sponsordoel voor 2018 zou worden. We gaan er op zaterdag 6 januari voor om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Ombir Foundation. Uiteraard doen we dat met een sportief evenement dat is gelieerd aan het lopen van de marathon. We willen drie teams van elk zestien personen samenstellen die elk in één uur de ruim 42 kilometer afleggen. De deelnemers die zich inschrijven gaan eerst dertig minuten functioneel trainen onder begeleiding en daarna dertig minuten op de loopband minimaal 2,6 kilometer lopen. Voor elke kilometer die meer wordt gelopen geven wij als Solidgym € 1,- extra. Het inschrijfgeld van € 10,- dat elke deelnemer betaalt gaat ook in zijn geheel naar Ombir. Daarnaast zou het natuurlijk geweldig zijn wanneer mensen, geïnspireerd door dit verhaal, sponsor worden van Patrick Keulens. Hoe dat in zijn werk gaat kun je lezen op zijn website ‘ikrenvoorombir.nl.

Ontwikkeling Solidgym
Judith: “Het laatste jaar is er binnen ons sportcentrum veel veranderd. Zo hebben we een ruimte helemaal ingericht voor functionele trainingen. Wanneer je daar een half uurtje aan de slag bent geweest heb je het optimale resultaat behaald. Je traint namelijk alle spiergroepen. Onze personal trainer Henry Baks, die alles weet van voeding en sportschema’s, is helemaal gepassioneerd van zijn werk maar ook van de sporters die hij begeleidt. Hij is ook populair trouwens want nagenoeg iedereen wil alleen maar met hem trainen.”
Nicole: “We hebben een hartstikke fijn en goed team medewerkers dat heel gemotiveerd is. De mensen die bij ons komen sporten waarderen dat en praten er ook over. Ons ledenbestand is sinds onze nieuwe aanpak gegroeid. Kijk, het verschil met ketens is dat die gaan voor de laagste prijs maar daardoor ook een beetje eenheidsworst zijn. Wij vinden de persoonlijke touch heel belangrijk en dat wordt op prijs gesteld.”

Zie ook www.solidgym.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15342