Datum plaatsing: 04 januari 2018 - Laatst gewijzigd: 30-12-2017 09:26:29

Historische boerderijen in soorten bij Nistelvorst


Historische boerderijen in soorten bij Nistelvorst


Nistelrode (Bernheze): Op woensdag 10 januari 2018 organiseert HKK Nistelvorst een lezing welke gegeven zal worden door Jan Timmers uit Gemert. Jan is al veel jaren actief op het gebied van lokale geschiedenis, archeologie en historische geografie, waarover hij regelmatig publiceert. De ontwikkeling van de boerderij is n van zijn favoriete onderwerpen.

Oude boerderijen beginnen schaars te worden. Veel oude boerderijen hebben geen agrarische functie meer en zijn verbouwd tot woonhuis. Toch blijven ze gelukkig vaak herkenbaar als agrarisch gebouw, waarin woning en stal en soms ook een schuur gecombineerd waren onder n dak. Brabant staat bekend om zijn langgevelboerderijen. Dat type is ongeveer het eindpunt in de ontwikkeling van de boerderij. Voordat de langgevelboerderij zijn intrede deed bestonden er andere vormen en typen. In de lezing wordt ingegaan op de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant. Vooral de laatste jaren is er veel bekend geworden over de constructie, maar ook over de ouderdom van de oudste boerderijen en die gaat verder terug dan we dachten. We beginnen in de middeleeuwen en zullen de ontwikkeling verder volgen. Het gaat over hallenhuizen, hoekgevelboerderijen, kortgevels, krukhuizen en dwarshuizen. Ook na de introductie van de langgevelboerderij blijven er ontwikkelingen en ontstaan er weer allerlei varianten.

We kijken door een historische bril naar de ontwikkeling van boerderijen. We gaan in op de constructie en de bouwvorm en op de rijke bouwgeschiedenis die sommige boerderijen blijken te hebben. Soms levert dat verrassende gezichtspunten op en gaan we anders kijken naar de gebouwde omgeving toen en nu.

Ook niet leden zijn van harte welkom op deze buurtavond, zij betalen 3,00 inclusief een kop koffie/thee.

De buurtavond vindt plaats in de heemkamer van HKK de Nistelvorst, Maxend 3 te Nistelrode, aanvang 20.00 uur.

HKK Nistelvorst organiseert het jaar door zeer interessante lezingen,buurtavonden, tentoonstellingen, excursies en een kerstviering. Alle activiteiten m.u.v. de heemreis zijn gratis voor leden. Niet-leden betalen voor de publieksactiviteiten een bijdrage, die per activiteit wordt vastgesteld. Nu lid worden biedt dus vele voordelen zoals gratis deelname aan lezingen, excursies en een kerstviering. Leden kunnen deelnemen aan onze activiteiten op het gebied van stamboomonderzoek, archeologie, collectieregistratie e.d. Elke maandagavond komen o.a. de werkgroepleden bijeen in ons heemhuis; er wordt dan ook gewerkt, maar het is er vooral ook gezellig. In dit digitale tijdperk met zijn moderne "social media" is de HKK ook op zoek naar jongere leden die hier een rol van betekenis in kunnen spelen. De kosten van het lidmaatschap bedragen 20,- per jaar en 15,- per jaar voor het 2e lid uit hetzelfde huishouden.
Aanmelden als lid kan men zich bij onze secretaris, Rien van de Graaf, tel. 0633587468 of per mail aan secretaris@nistelvorst.nl of op maandagavond in ons heemhuis, Maxend 3 te Nistelrode.

Jaarprogramma 2018

10 januari - Lezing Historische boerderijen in soorten, door de heer Jan Timmers uit Gemert
7 februari - Jaarvergadering
7 maart - Lezing 'Sagen en legenden', door de heer Rien Kersten uit Erp
11 april - Buurtavond met oude filmpjes van bijvoorbeeld pronkzittingen
27 mei - Voorjaarstentoonstelling met als thema 'bakker/caf'
13 juni - Lezing over 'watermolens', door de heer Piet-Hein van Halder uit Den Bosch
7 juli - Heemreis naar Zaltbommel
9 september - Open Monumenten Dag tentoonstelling (onder voorbehoud) met als thema 'in Europa'
3 oktober - Lezing over Everardus uit Megen 'bruurke van Megen', door Jan- Thijs Ouwens
7 november - Thema- quiz avond
19 december - KerstvieringUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28161