Datum plaatsing: 06 januari 2018

BHIC Openbaarheidsmaand: Met ook dit jaar weer pareltjes van nieuwsfeiten's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Journalisten, historici en belangstellenden kunnen vanaf vandaag weer in de archieven duiken, want januari 2018 is bij het BHIC ‘openbaarheidsmaand’. Iedereen kan via de overzichtslijst kennisnemen van documenten, archieven en archiefbestanden die vanaf deze datum openbaar zijn geworden en dus toegankelijk zijn. Daarnaast schenkt het BHIC de hele maand januari elke maandag op www.bhic.nl/verhalen aandacht aan een paar van die ‘nieuwe’ archiefstukken.

In 2018 schuift de openbaarheidsgrens weer een jaartje op. Voor archieven met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar valt het jaar 1942 vrij, waarin de spanningen van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant in de archiefstukken tot uitdrukking komen.

Uit de overzichtslijst

Zo zijn er dit jaar weer stukken openbaar geworden uit het archief van de vooraanstaande Brabantse familie Van de Mortel – De La Court. We stuiten in dit archief bijvoorbeeld op een eenvoudig briefkaartje, gefrankeerd met drie cent. Tijdens de oorlogsjaren is Jan van de Mortel burgemeester van Noordwijk en woont dus niet permanent op zijn landgoed Baast in Oostelbeers. P. van den Elsen onderhoudt en beheert zijn land en een correspondentie houdt hij Van de Mortel op de hoogte. Met dit briefkaartje, verstuurd in 1942, valt Van den Elsen direct met de deur in huis. “Dinsdag op Woensdag is er een bom gevallen, neven de voorgevel van de boerderij van Versteeg. Het mag een wonder heete dat daar geen dooie gevallen zijn…”

De dagrapportenboeken en processen-verbaal van de gemeentepolitie van Vught 1920-1994 schetsen ons een beeld van het gedrag van Duitse militairen in Vught en de houding van Vughtenaren tegenover de bezetters en degenen die met de vijand samen heulden, de N.S.B.-ers. Ook ontdek je in deze stukken dat er in die tijd vanwege de toenemende schaarste tijdens de Tweede Wereldoorlog veel hout, levensmiddelen en sigaretten gestolen werden. Verder zijn we getuige van een tragisch verkeersongeluk op 14 juni 1942 rond 21.00 uur op de Sint Michielsgestelseweg te Vught met dodelijke afloop voor een jongetje van zes jaar. Dit ongeluk werd veroorzaakt door het roekeloze rijgedrag van een militair van de Duitse Weermacht, die een motor met zijspan bereed.

In de archieven van het Gemeentebestuur Grave en Reek 1923-1942 zien we dat deze gemeenten in 1942 samen met het Armbestuur Reek winterhulp toekenden aan hun inwoners. De winter van 1941-1942 was de koudste winter in Nederland en had vooral door de Tweede Wereldoorlog een grote impact op het dagelijkse leven van mensen.

Dit jaar zijn er trouwens ook weer veel archiefstukken vrijgekomen uit het archief van Hero Nederland en voorgangers met interessante stukken over hun (nieuwe) producten en de financiën. We maken een vlucht naar 1967, het jaar waarin Willem-Alexander wordt geboren. Maar dat is óók het jaar dat Hero definitief overstapt van jam naar confiture. De archieven verklappen ons dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28750