Datum plaatsing: 03 januari 2018

Hoogwater op de Maas lijkt mee te vallen: 1750 m3/s wordt waarschijnlijk niet gehaald


Hoogwater op de Maas lijkt mee te vallen: 1750 m3/s wordt waarschijnlijk niet gehaald


Lith (Oss): De zijrivieren van de Maas zijn door de regenval van gisteren en vandaag opnieuw gaan stijgen. Met name de zuidelijke zijrivieren in de Ardennen voeren veel af, maar ook de Ourthe begint steeds meer af te voeren. De Maas stijgt dankzij de extra aanvoer vandaag langzaam verder. De afvoer bij Eijsden, waar de Maas Nederland binnenstroomt, is nu tot boven de 1200 m3/s gestegen en zal de rest van de dag verder stijgen. Op grond van het water dat nu onderweg is verwacht ik dat de afvoer tot morgen verder stijgt tot ca 1400 m3/s.

Morgen volgt dan het regengebied vanuit het zuidwesten, maar dat gaat naar verwachting niet meer dan 1,5 tot 3 cm regen brengen in de Ardennen. De vrijdag verloopt dan grotendeels droog en op zaterdag passeert wel een neerslagzone, maar die is niet heel actief meer. Op grond van deze neerslagverwachtingen is een stijging van de Maas naar 2000 m3/s niet meer waarschijnlijk en het is zelfs de vraag of de 1750 m3/s nog gehaald zal gaan worden. Voor een dergelijke hoge afvoer is minimaal een extreme regensituatie nodig op een al verzadigde bodem en daar lijkt het nu niet op. Die situatie gaat zich wel voor doen in Oost Frankrijk en Zuid Duitsland, maar dat water is bestemd voor de Rijn.

Op grond van de neerslagverwachtingen ga ik daarom voor de Maas nu uit van een hoogste afvoer die rond de 1600 - 1700 m3/s uit zal komen. Die waarde wordt dan bereikt op zaterdag en, afhankelijk van de neerslag die zaterdag nog valt, misschien op zondag.

bron: waterpeilen.nlUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.32050