Datum plaatsing: 06 januari 2018

Lezing over Halley bij Sterrenwacht HalleyVinkel (Bernheze): In 2018 is het 300 jaar geleden dat de Engelse astronoom Edmund Halley kon vaststellen, dat sterren ten opzichte van elkaar bewegen. Dat was een ontdekking, die voor de sterrenkunde heel belangwekkend was. In zijn lezing over ‘300 Jaar eigenbeweging van sterren’ bespreekt Niels Nelson deze ontdekking en de wetenschappelijke gevolgen daarvan. De lezing op 9 januari begint om 20.00 uur. Entree: € 10,- (Halleyleden: € 5,-). Aanmelden voor de lezing is niet nodig.

Edmund Halley kon in 1718 bewijzen dat bij de drie heldere sterren Sirius, Procyon en Arcturus sprake is van verschuivingen in hun posities binnen hun sterrenbeelden Grote Hond, Kleine Hond en Boötes. Hij vermoedde dat ook andere sterren deze zogenoemde eigenbeweging hebben. Andere sterrenkundigen slaagden er later in van vele duizenden sterren zeer nauwkeurig de posities aan de hemel te meten. Ze konden zo zien dat sterren bewegen en uit de eigenbewegingen eindelijk ook de afstanden tot die sterren berekenen. Uiteindelijk was het ook mogelijk de eigenbewegingen van groepen sterrenstelsels in de lokale supercluster Laniakea te bepalen.

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29870