Datum plaatsing: 07 januari 2018 - Laatst gewijzigd: 07-01-2018 10:20:36

Videodocument: Niet voor niet gebouwd


Videodocument: Niet voor niet gebouwd


Maliskamp ('s Hertogenbosch): Eind 1936 vestigden de Zusters van Moerdijk zich op verzoek van pastoor C. Schoenmakers in de nieuwe parochie van de H. Bernadette in de Maliskamp. De bouw van klooster Regina Pacis, naar ontwerp van J. van der Valk uit Tilburg, begon al eerder, in 1934. De zusters gingen onderwijs geven op de kleuterschool en de lagere school.

Het oude klooster Regina Pacis bestond uit twee vleugels en de ingangspartij. Aan de linkerzijde stond de school. Op de hoek naast de ingang was een groot natuurstenen beeld van Bernadette ingemetseld. De kapel lag op de etage.

In 1945 kwamen leerlingen en zusters docenten van het verwoeste moederklooster in Moerdijk tijdelijk hierheen voor huishoudonderwijs. De school en het internaat bleven in Rosmalen gehuisvest tot voorjaar 1954, toen was Koningshof in Veldhoven klaar.

In 1978 volgde nieuwbouw, het Bernadetteklooster van architect L. de Bever uit Eindhoven.
Het klooster van 1936 is in de nieuwbouw opgenomen en ook het Bernadettebeeld is nog in het gebouw aanwezig. In april 1979 was het huis weer geheel bewoond, ook met naar Rosmalen teruggekeerde zusters.

L. de Bever ontwierp in 1980-1981 een nieuw gebouw aan de Bernadettestraat 4. Dit werd in 1996 in gebruik genomen door het bestuur, de econoom en de administratie, die hierheen verhuisden na de verkoop van het pand van de congregatie in Eindhoven.

Ook in de 21e eeuw woonden er op Bernadettelaan nog steeds zusters en op nummer 4 was het bestuur gevestigd. In het voorjaar van 2016 werd bekend dat het klooster in 2017 zou worden gesloten. De toekomst van het klooster lijkt gewaarborgd, het culturele erfgoed van de zusters blijft behouden.

Op 12 december was er een groots afscheid van de Zusters van het Heilig Hart in het Bernadetteklooster. Een massale opkomst, een waardige laatste bijeenkomst met prachtige speeches en cadeaus.
In bijgaand videodocument een terugblik op 81 jaar Zusters van het Heilig Hart in Maliskamp.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31993