Datum plaatsing: 08 januari 2018

Prins Amadeiro XXV neemt afscheid van Oeteldonk


Prins Amadeiro XXV neemt afscheid van Oeteldonk


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): De Prins, Z.K.H. Prins Amadeiro Ricosto di Carnavallo, Ridder van het Reksam, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen enz., enz., enz., is de heerser over Oeteldonk tijdens de drie dagen van carnaval. Omdat de Prins (die ook wel als de ‘Hôôgheid wordt aangeduid en aangesproken) in zijn Oeteldonk op bezoek komt, is het drie dagen feest.

In tegenstelling tot in de meeste carnavalsgemeenten wordt de Prins niet jaarlijks door het volk gekozen, maar blijft hij vele jaren achter elkaar de scepter zwaaien over Oeteldonk. De Prins behoort tot de Dynastie der Amadeiro’s. Sinds de aanstelling in 1883 van Amadeiro I, een jaar na de oprichting van het dorp Oeteldonk, hebben vele personen de rol van Prins van Oeteldonk vervuld. De huidige Prins is Amadeiro XXV, die zich in 2006 voor het eerst aan zijn volk vertoonde. Koos Woltjes begint in februari aan zijn twaalfde carnaval als Prins Amadeiro XXV

Prins Amadeiro XXV kondigt nu zijn afscheid van Oeteldonk aan. Dat doet hij samen met zijn adjudant na het komende carnaval in Den Bosch. 'Wij menen dat onze prinselijke opdracht inmiddels de randen van vervulling heeft bereikt', schrijft Prins Amadeiro XXV in een brief aan de Oeteldonkers. . Hij schrijft op een waardig slotakkoord te hopen. 'Oeteldonk bevindt zich naar onze overtuiging in stabiel vaarwater. Een perfect fundament derhalve voor onze zoon, Amadeiro XXVI, om het onvolprezen Pronkjuweel de komende jaren verder te ontwikkelen'.

Foto Henk van EschUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

carnaval nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13675