Datum plaatsing: 11 januari 2018

Goed nieuws van Amnesty International


Goed nieuws van Amnesty International


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Al ruim 40 jaar bestaat er in Berlicum een schrijfgroep Amnesty International en worden er in ons dorp door veel mensen brieven geschreven naar regeringen van diverse landen om deze zover te krijgen dat ze gevangenen vrijlaten of deze een eerlijk proces bezorgen.
Dat al die brieven verstuurd vanuit Berlicum wel degelijk zinvol zijn en dat actievoeren helpt bewijst de vrijlatingen van Iraanse filmmaker Keywan Karimi en dominee Evan Mawarire uit Zimbabwe

De aanklacht tegen dominee Evan Mawarire is op 29 november 2017 ingetrokken. De Zimbabwaanse mensenrechtenverdediger werd beschuldigd van het ‘omverwerpen van de wettelijk gekozen regering en beledigen van de nationale vlag’. Als hij schuldig bevonden zou worden, had Mawarire 20 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.
Hij bedankte Amnesty: ‘Jullie inzet voor mensen zoals ik, al die internationale campagnes… jullie hebben het misschien niet in de gaten, maar het beschermt mensen zoals ik. Dankjewel.’

Keywan Karimi is op 19 april 2017 vrijgelaten nadat hij bijna vijf maanden in de Evin-gevangenis in Teheran zat. De Iraanse filmmaker was een gewetensgevangene, die alleen maar vastzat omdat hij voor zijn mening uitkwam.
Karimi werd op 13 oktober 2015 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het ‘beledigen van de islamitische onschendbaarheid’ en tot 223 zweepslagen vanwege ‘onwettige relaties’. De eerste aanklacht hield verband met een videoclip die op zijn computer stond, het tweede vonnis kreeg Karimi omdat hij samen was met een vriendin die geen hoofddoek droeg.
Vanuit Berlicum schreven we in januari 2017 voor Karimi’s vrijlating.
Hij schrijft ons: De steun die ik ontving was zo groot dat het voelde alsof ik niet vastzat. Ik voelde me niet alleen, ik wist dat mensen in me geloofde. Ik bedank de duizenden mensen in de wereld die mij via Amnesty International geschreven hebben.
Doet u ook mee?
Elke twee maanden zorgt de Amnesty schrijfgroep Berlicum voor brieven. Ze worden gestuurd naar de regering en naar de ambassade van het betreffende land.

De brieven en enveloppen met postzegels zijn in de oneven maanden achter in de katholieke kerk en in de S.O.W.-kerk verkrijgbaar.
Ook is het mogelijk een schrijfabonnement te nemen. U krijgt de brieven dan thuisbezorgd.

U kunt Amnesty ook op vele andere manieren steunen. Bijvoorbeeld door Amnesty-artikelen te kopen in de Wereldwinkel. Of door actief te worden in onze plaatselijke werkgroep.

Contactpersoon in Berlicum:
Annelie Smits tel. 073-8500560
e-mail: anneliesmits@hotmail.com

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28973