Datum plaatsing: 11 januari 2018

Directeur bieb: Kijk niet vooruit of achteruit, maar opzij: kijk elkaar aan


Directeur bieb: Kijk niet vooruit of achteruit, maar opzij: kijk elkaar aan


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Zo startte Nan van Schendel, directeur-bestuurder van de bibliotheek ’s-Hertogenbosch en omstreken, haar nieuwjaarsspeech. Met deze quote van Japke-d. Bouma (columniste NRC) wil Van Schendel aangeven dat de verbinding met elkaar steeds belangrijker wordt. Afgelopen jaar ging de bibliotheek een nieuwe verbinding aan met de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught, om ook in die gemeenten het bibliotheekwerk te verzorgen. Zo ontstaat er een sterke regionale bibliotheekorganisatie die de inwoners beter kan bedienen en de dienstverlening efficiënter kan uitvoeren.
En voor 2018 staat er wederom een nieuwe verbinding voor de deur: de fusie met Muzerije en Bureau Babel, met als doel om een toenemend aantal mensen te laten ervaren dat creativiteit, lezen en een leven lang blijven leren uitnodigt tot actief meedoen aan de samenleving.

Toch heel even achteruit kijken …
De cijfers in 2017 laten zien dat meer mensen – zowel jeugd als volwassenen – zich inschreven bij onze bibliotheken, dat het aantal bezoekers steeg en dat het aantal uitleningen stabiel bleef. De nieuw aangesloten vestigingen konden direct profiteren van een groeiend aantal activiteiten en programma’s dat de bibliotheek (al dan niet samen met andere partners) aanbood. Bovendien kan de bibliotheek in ‘s-Hertogenbosch met gepaste trots melden dat ze inmiddels meer dan 90 schoolBIEBS binnen scholen en kindcentra heeft, plus – en dat is uniek voor Nederland – de 1e schoolBIEB binnen het MBO!

Nieuw in het aanbod
De bibliotheek is steeds op zoek naar innovatie van haar dienstverlening. Dat kreeg in 2017 wel heel concreet gestalte in een heuse Harry Potter Nacht. Tientallen kinderen brachten op 30 september – terwijl hun ouders naar de Kunstnacht gingen - de nacht door in de bibliotheek en hadden de tijd van hun leven. Een prachtig voorbeeld van samen boeken beleven …
Andere vernieuwende programma’s zijn het kennismaken met robots, digitale lessen in gebruik van de e-overheid, het Taalhuis, voorlezen aan Soul, de voorleeshond, de KennisMakers en de literaire talkshows met Wim Daniëls. Met deze programma’s bereikte de bibliotheek duizenden kinderen en volwassenen.
Van een geheel andere orde zijn de afspraken die de bibliotheek maakte met het Netwerk tegen Armoede en de Quiet Community in ’s-Hertogenbosch. Dit betrof een aanbod voor de 500 tot 600 gezinnen in ‘s-Hertogenbosch die onder de armoedegrens leven, met vooral aandacht voor de eerste stap over de drempel van de bibliotheek.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27770