Datum plaatsing: 15 februari 2018

Lijden en dood - vergankelijkheid in de Noord-Duitse barok


Lijden en dood - vergankelijkheid in de Noord-Duitse barok


Regio (Boxtel): Op zaterdag 3 maart 2018 treedt Ensemble Profondamente op in de Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel. Het concert is van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze. De toegangsprijs is € 15, kinderen t/m 12 jaar € 10, inclusief een drankje na afloop. Reserveren is aanbevolen: reserve-ren@klassiekindekerken.nl.
De bezetting van Ensemble Profondamente is sopraan- en bassolisten, twee violen, drie viola da gamba's en orgel. Het programma staat in het teken van de passietijd: Lijden en dood -vergankelijkheid in de Noord-Duitse barok.
Ensemble Profondamente brengt een programma met composities van Matthias Weckmann, Johann Christoph Bach, Dietrich Buxtehude en Franz Tunder. Van Matthias Weckmann (1616-1674) wordt uit-gevoerd Wie liegt die Stadt so wüste. Nadat de pest had huisgehouden in Hamburg in 1663, schreef Weckmann deze intens droevige cantate ter nagedachtenis aan zijn vrouw en enkele collega's. Gedu-rende zijn tijd in Hamburg, kwam Weckmann in aanraking met de stijl van de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck via diens leerlingen die ook in Hamburg woonden. Dit is een welkom in de onbekende maar zeer expressieve wereld van de Noord-Duitse barok.
De zangers
De sopraan Esther Kronenburg studeerde Oude Vocale Muziek aan het conservatorium van Tilburg, en heeft nu zangcoaching van Xenia Meijer. Esther treedt op als solozangeres, maar voornamelijk in en-sembleverband, met de nadruk op muziek uit de middeleeuwen en renaissance.
De bas Bram Trouwborst studeerde eerst Geschiedenis daarna Ruslandkunde. Pas later besloot hij naar het conservatorium in Tilburg te gaan. Naast het werken met ensembles, wordt hij regelmatig gevraagd voor solistische bijdragen in cantates en oratoria.
Ensemble Profondamente werd opgezet door Eelco Kooiker (orgel) en Martijn Verbrugh (viola da gam-ba). Het ensemble begeleidt regelmatig kamerkoren, vocale ensembles en solisten en organiseert ook eigen projecten.
Klassiek in de Kerken
De organiserende werkgroep ‘Klassiek in de Kerken’ (www.klassiekindekerken.nl) stelt zich ten doel (licht-)klassieke uitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren, gebruikmakend van de majes-tueuze Sint Petrusbasiliek en de intieme Protestantse Kerk. Contactpersoon is Kees Doevendans, k.doevendans@telfort.nl.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15243