Datum plaatsing: 26 februari 2018

Marit van Ewijk: ‘Politiek moet over de inhoud gaan’


Marit van Ewijk: ‘Politiek moet over de inhoud gaan’


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Jarenlang werkte zij bij een uitgever in een commerciële functie die haar steeds minder voldoening gaf. Dat bracht haar tot een carričre switch die zij maakte na haar HBO-studie Recht. Op dit moment verbonden aan een notariskantoor oriënteert Marit van Ewijk zich ook op de toekomst en de rol die zij wil spelen in de samenleving.

door Herman van Dinther

Marit (53): “Vier jaar geleden kwam ik in contact met mensen die actief zijn voor Rosmalens Belang. De doelstelling van deze partij, zich vooral inzetten voor de bewoners van wijken en dorpen, spreekt mij enorm aan. Ik werd dan ook graag lid om me in te kunnen zetten voor Rosmalens Belang. Als Commissielid, zijnde niet-raadslid maak ik deel uit van de Commissie ROB, Ruimtelijke Ordening en Beheer. Ik ondersteun daarin Roy Geers, onze lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De komende raadsperiode wil ik me graag blijven inzetten voor het commissiewerk. Een specifieke voorkeur heb ik daarbij eigenlijk niet omdat ik alle commissies interessant en belangrijk vind. Ik sta zesde op de kandidatenlijst en mochten wij zes zetels halen dan ben ik ook wel klaar voor het werk als raadslid. Ik vind het hartstikke leuk werk. Ik zit er al een paar jaar met mijn neus bovenop omdat ik onze fractievergaderingen bijwoon en vaak op de tribune zit bij de vergaderingen van de gemeenteraad. Weet je, de sfeer onderling, ook met de andere partijen is heel hartelijk. Ik heb er ook vriendschappen aan over gehouden. Je bent steeds meer een ervaren netwerker, natuurlijk uit maatschappelijk oogpunt maar ook politiek fijn en belangrijk.
Wat ik nog weleens lastig vind is het spreken in het openbaar, dat is best eng. Maar ook daar krijg ik al wat meer ervaring in. Nou blijft het voor mij wel belangrijk dat je niet praat om te praten. Als je niks te zeggen hebt, hou dan je mond. Je moet ook goed met de waarheid omgaan en als je mening iets toevoegt laat dat dan horen.”

Buurtbemiddeling
“Ik heb ook bewust gekozen voor een lokale partij. Je bent dan niet gebonden aan landelijke partijprogramma’s die jou een bepaalde richting op duwen. Ik woon zelf in de Aa-wijk en voel me daar prima thuis. Ik sta helemaal achter Rosmalens Belang omdat dat een partij is die zich concreet en zichtbaar inzet voor de inwoners van dorpen en wijken. Juist sociale contacten vind ik fijn. Voor mij ook een reden om me in te zetten als vrijwilliger voor Stichting Buurtbemiddeling073. Deze Stichting is actief in de hele gemeente dus ook in de dorpen.
Behalve mijn rechtenstudie heb ik ook een opleiding Mediation gedaan en dat komt me bij dit vrijwilligerswerk heel goed van pas. Bij de Stichting zijn vijftig vrijwilligers actief met heel uiteenlopende achtergrond en professie. We gaan altijd als wisselend duo op pad en proberen in alle minnelijkheid problemen of conflicten met betrokkenen op te lossen. Het lukt natuurlijk niet altijd maar het geeft enorm veel voldoening wanneer je resultaat boekt. Voor mij heeft het als bijkomend voordeel dat ik met veel mensen in verschillende wijken en omstandigheden in contact kom. Ik signaleer daardoor situaties waar we als Rosmalens Belang iets aan kunnen doen. Wat dat betreft staan we midden in de samenleving en kunnen we op basis van kennis en ervaring echt iets doen voor wijk- en dorpsbewoners. En daar wil ik graag mijn bijdrage aan leveren.”


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15478