Datum plaatsing: 07 maart 2018

Arcadia speelt ‘Speeddate en mannenzweet’


Arcadia speelt ‘Speeddate en mannenzweet’


Heesch (Bernheze): In het laatste weekend van maart speelt toneelvereniging Ardacia haar jaarlijkse voorstelling in cultureel centrum De Pas. Ook dit keer zal er weer op hoog niveau geacteerd worden in het stuk ‘Speeddate en mannenzweet’. D’n Herd sprak met de immer enthousiaste Marion Rovers over de samenstelling van de groep, haar eigen rol en opnieuw een spraakmakend decor.

door Mark van der Donk

De vaste bezoekers van de toneelavonden die Ardacia jaarlijks op het podium legt, zullen kunnen beamen dat de groep Heeschenaren van aanpakken weet. “De laatste jaren schrijft Rob van Vliet voor ons een stuk op maat”, begint Rovers haar relaas. “Onze regisseuse geeft aan waar het stuk zich afspeelt en over moet gaan en Rob begint dan met schrijven. Die kent ons en weet precies wat de kracht van iedere speler is.”

Groots decor
We doen verder alles in eigen beheer. Ook het podium wordt ieder jaar tot in de puntjes verzorgd door een aantal handige mensen van onze vereniging. Ze bedenken en bouwen alles zelf op, samen met twee vrijwilligers, Chris Hendriks en Harrie van Oort. Over het decor van vorig jaar, een cruiseschip compleet met een verdieping waarop we speelden, praten de mensen nu nog. Ook dit keer pakken we weer groots uit op decorgebied. Een tipje van de sluier? Laten we dat (na enige overpeinzing, red.) maar niet doen, anders verklap ik misschien teveel. Hopelijk gaat het allemaal lukken wat we in gedachten hebben.”

Geweldige typetjes
De toneelvereniging bestaat momenteel uit 15 spelers, waarvan een gedeelte al jarenlang meedoet. “Mary Verstegen is er bijvoorbeeld al een jaar of dertien bij. En Edith Kiestra, wiens dochter Suzanne ook alweer heel wat jaren meedoet, is zelfs al twintig jaar lid. Maar de groep wordt ook continu vernieuwd. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld drie nieuwe spelers.” Zelf is Rovers er inmiddels vijf jaar bij, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren speelt ze dit keer zelf niet mee. “Ik dacht dat ik het wat minder druk zou hebben als ik een stapje terug zou doen en als regieassistent zou fungeren. Maar daar heb ik me dus lelijk in vergist. Als acteur ben je je er niet bewust van, maar ik krijg nu steeds meer respect voor wat onze regisseuse Aranka Venrooij - die ik ondersteun - allemaal doet achter de schermen.” Volgend jaar is ze er zeker weer bij op de bühne, verzekert onze gesprekspartner ons. “Want ik mis het toch wel. Ik help wel met souffleren en val indien nodig eens in tijdens een repetitie, maar het is toch het mooist om zelf een rol te vertolken in het stuk.”

Iedereen heeft elkaar nodig
Met enige jaloezie kijkt Rovers dan ook naar haar collega’s, die samen weer een topstuk aan het instuderen zijn. “Wie ik het leukste typetje vind? Pfoe, dat is een moeilijke vraag. Ze zijn eigenlijk allemaal - ieder op een eigen manier - erg grappig. Neem nou Tony, die door Adrie Hendriks perfect wordt neergezet. Maar dat doet Adrie eigenlijk bij iedere rol wel, een echte entertainer ten top. Maar iedereen heeft elkaar natuurlijk keihard nodig. Zo hebben we bijvoorbeeld ook Miranda (van der Leest, red.) die een schooljuf super neerzet, Elles (van der Wielen, red.) die een stoer wijf speelt en Mary bloeit altijd helemaal op als er publiek aanwezig is.”

Rekwisieten
In ‘Speeddate en mannenzweet’ organiseert een eigenaresse van een datingbureau speeddateavonden in de kroeg van haar vriendin. De dames en heren van Arcadia vertolken in dit hilarische stuk de meest uiteenlopende types. De groep toneelspelers vult elkaar geweldig aan, maakt Rovers nogmaals duidelijk. “Mieke Wingens komt dit keer heel kinky voor de dag en we hebben een sulleke wat helemaal geen sulleke is.” Het is een echte dorpsaangelegenheid, zo wordt duidelijk. Petra van Dijk is immers de enige niet-Heesche speelster. “Mark van de Akker en Carlo Leijten hebben ons dit keer uit de brand geholpen. Toen er wegens omstandigheden spelers wegvielen, sprongen zij bij en ze kenden in no-time hun tekst. Wil Kranenburg verdient ook zeker een vermelding. Die heeft echt de gekste rekwisieten in eigen beheer. Als we vragen ‘Wil, heb jij soms een - noem maar iets - in de schuur?’, dan is het antwoord altijd: ja, hoor. Ideaal om elk jaar weer een voorstelling te kunnen spelen in een prachtig decor.”

Toneelvereniging Arcadia speelt op zaterdag 24 en zondag 25 maart (om 20.15 uur) haar nieuwe stuk ‘Speeddate en mannenzweet’ in cultureel centrum De Pas in Heesch. Kaarten zijn in de voorverkoop (à 10 euro) verkrijgbaar via www.arcadia-heesch.nl of bij boekhandel Ceelen in Heesch. Aan de kassa kost een entreebewijs € 12,50.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13248