Datum plaatsing: 01 maart 2018

Natuurwandeling van IVN Oss door natuurgebied De Vier Winden in Oss


Natuurwandeling van IVN Oss door natuurgebied De Vier Winden in Oss


Oss (Oss): Zondag 4 maart organiseert IVN Oss een natuurwandeling door natuurgebied De Vier Winden in Oss. Het thema is ĎIn de tuin van Jan Tompeí. Onderweg vertellen natuurgidsen u over wat zich hier de afgelopen eeuw heeft afgespeeld. De wandeltocht begint om 10.00 uur en vertrekt bij het Willibrordusputje op de parkeerplaats tegenover Willibrordusstraat 81, Oss. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Het is raadzaam om waterdichte, stevige wandelschoenen aan te doen.

Jan Tompe
De natuurgidsen van IVN Oss vertellen onderweg over wat zich hier de afgelopen eeuw heeft afgespeeld. Ze gaan zelfs nog wat verder terug in de tijd. Echter, niet alles moet helemaal serieus genomen worden, maar met een klein korreltje zout. We zien nu Jan Tompe op het Anton Jur-gensplein in de Kruisstraat staan, in brons gegoten door Ger van Yperen. Hij staat sinds 1982. Nog niet eens zo lang geleden liep Jan op zijn klompen rond door Oss. Hij woonde met zijn vrouw in een plaggenhut op de Osse hei. Onvoorstelbaar, als we er nu rond wandelen. Toch proberen de gidsen er een voorstelling van te maken.
Er woonden trouwens wel meer figuren op die Osse hei. Bijvoorbeeld Hansje Joppe. Al twijfelen veel mensen er tegenwoordig aan of hij nou wel echt heeft bestaan. We hebben nu gemakkelijk praten, maar vroeger was het op de hei niet altijd pluis. Vooral niet als het donker was, mistig of bij regen en wind. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de natuur: de winter loopt ten einde en de lente staat klaar om er uit te knallen. Tijdens de wandeling kunt u het ontdekken.

Het hoogste punt van Oss
Tijdens de wandeling gaan we ook een stukje de hoogte in. En niet zomaar omhoog; we beklim-men het hoogste topje van Oss. We gaan rondstruinen op wat er vroeger heel anders uit zag, want wat ligt er eigenlijk onder onze voeten? De natuurgidsen van het IVN gaan er over vertellen en wijzen u, ook hier, op mooie natuur aspecten.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28098