Datum plaatsing: 03 maart 2018

Familie Bissels in beeld in nieuwe Achterum


Familie Bissels in beeld in nieuwe Achterum


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Rien Bissels ontdekt op een foto uit 1949 zijn ouderlijke (nood)woning en dat leidt tot een in-drukwekkend verhaal over het gezin Bissels.
In 1942 trouwen Marinus Bissels, venter van levensmiddelen en textiel, en Drika Pijnenburg. Zij gaan inwonen bij Jan van Rooij op de Koesteeg en later, na de evacuatie in oktober 1944, noodgedwongen in een kippenkooi op de Heikantsehoeve. In 1946 verhuizen ze, met medene-ming van de kippenkooi, naar een noodwoning aan de Driezeeg. Ondertussen breidde het gezin zich uit: vader, moeder en toen negen kinderen, allemaal samen in die noodwoning met ook een kruidenierszaakje. De kindertijd, het winkeltje, de bouw van een nieuwe woning aan de Pastoor Verlindenstraat, de verhuizing, de gezinsuitbreiding, het venten met ijs: ze roepen nog veel her-inneringen op. Maar ook het dodelijk ongeval van vader Bissels in 1964 en het sluiten van de winkel in 1965
Het verhaal, verteld aan en opgeschreven door Riet Wesel-van Grinsven, is voorzien van veel mooie fotos. De stamreeks van Marinus Bissels is toegevoegd door Marietje Bissels-Vissers.

Niet alleen het gezin Bissels woonde in een noodwoning. Er waren meer noodwoningen in Berli-cum en Middelrode, bestaande uit houtvezelplaten met strooien dak, wanden van betonplaten en vloeren van betontegels. Het was de bedoeling dat ze maar tien jaren bleven staan Een noodwoning aan Het Gewat, bewoond door de familie Van Venrooij, werd op 6 juni 1946 be-zocht door prinses Juliana! Zowel zuster Henricus als Martinus Boselie maakten daarvan aante-keningen. Nu een artikel van Jan Lunenburg.

Petrus van Helvoort, geboren in 1856 te Berlicum, was een verhuislustige Berlicummer.
Vanaf 1895 vestigen hij en zijn echtgenote en hun kinderen zich in maar liefst acht woonplaat-sen! Maar het ene kind heet Van Helvoort en het andere Van Helvoirt. Er volgt een naamswijzi-ging, maar niet bij broers en zusters en echt mysterieus is een overlijdens-advertentie van een nakomeling. Theo van Herwijnen, altijd thuis in genealogie, komt er nu niet uit!

Een reiziger schrijft, in een ingezonden stuk in de krant uit 1919, over tramellende maar onze redactie voegt er nu aan toe dat er bij de familie Schouten in Middelrode ook nog koffie was!

Aachterum is te verkrijgen als abonnement of los te koop bij boekhandel Wijgergangs. In-formatie bij Riet Wesel-van Grinsven, r.wesel@home.nl of telefonisch: (073) 503 2156.
Zie ook www.hvbm.net.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27730