Datum plaatsing: 26 februari 2018

Lezing Astrid Kant over weidevogelkuikens


Lezing Astrid Kant over weidevogelkuikens


Heeswijk-Dinther (Bernheze): Weidevogels zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Maar de aantallen nemen sterk af. Door goed weidevogelbeheer is hier nog veel te winnen en dat start met goede kennis. Astrid Kant is een weidevogelbeschermster in hart en nieren. Dat komt tot uiting tijdens haar vele lezingen en haar fraaie boek getiteld 'Weidevogels'. Op dinsdag 27 februari 20.00 uur geeft zij een lezing in CC Serveas Heeswijk-Dinther. Entree gratis.

Veel boeren en vrijwilligers zoeken actief naar nesten van weidevogels, markeren ze en brengen ze in kaart. Zij zien vaak alleen de weidevogels en hun nesten. Het grootste deel van de broedcyclus blijft echter voor velen verborgen en juist dat is zo leuk om te observeren. Wat gebeurt er allemaal in en rond het legsel en hoe weten de ouders hun kuikens groot te brengen? Astrid Kant licht graag een tipje van deze sluier op.

Om het wel en wee van onze weidevogels vast te leggen, zit Astrid al bijna dertig jaar met haar telelens in haar zelfgemaakte schuilhutten tussen de weidevogels. De vele unieke fotoís vertellen eigenlijk al het verhaal. Zij legt van zeer dichtbij het broedgedrag van de weidevogels op beeld vast en probeert hiermee de weidevogels een beschermend duwtje in de rug te geven. Laten we hopen dat dit een inspiratiebron voor velen zal zijn en de drempel verlaagt om deze oer-Hollandse vogels de bescherming te geven die ze verdienen. Het gaat onze weidevogels momenteel niet voor de wind, zoals onze eigen weidevogelgroep Bernheze ook in het afgelopen jaar weer ondervond. Astrid vindt het daarom belangrijk in haar lezingen de bescherming veel aandacht te schenken.

Weidevogelkuikens
Kuikenbescherming neemt naast nestbescherming, de belangrijkste, maar tevens ook de moeilijkste plaats in. De achteruitgang van de weidevogels wordt voornamelijk veroorzaakt door het feit dat er te weinig kuikens grootkomen. In deze lezing leer je niet alleen de verschillende weidevogelkuikens herkennen, maar vooral hun verschillen in levenswijze. Als je begrijpt hoe ze (over)leven, wordt kuikenbescherming een stuk eenvoudiger. Het is echt mogelijk moderne landbouw te combineren met kuikenbescherming!

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27402