Datum plaatsing: 28 februari 2018

Lessen over omgaan met geld op voortgezet onderwijs in OssOss (Oss): MoneyWays, Rabobank Oss Bernheze en de gemeente zorgen voor onderwijs over omgaan met geld in het voortgezet onderwijs. Jongeren in de gemeente Oss krijgen les van de Rabobank over het onderwerp Ď18 jaar en bankzakení? MoneyWays vult het programma aan met drie sessies waarin jongeren meer te weten komen over geld en de sociaal-emotionele kant daarvan. Praktijkschool De Singel heeft de primeur van dit programma.

Goed met geld omgaan
Met deze samenwerking willen de gemeente Oss, MoneyWays en Rabobank Oss Bernheze de financiŽle vaardigheden van jongeren in de gemeente Oss versterken. Veel jongeren hebben geen zicht op hun inkomsten en uitgaven en kunnen hierdoor in de financiŽle problemen komen. Daarnaast moeten jongeren al vroeg financiŽle beslissingen nemen, die lange tijd van grote invloed kunnen zijn op hun leven. Studiefinanciering is daar een voorbeeld van, maar ook verzekeringen.

De gemeente Oss vindt het belangrijk dat jongeren al vroeg weerbaar en bewust worden gemaakt van hun financiŽle verantwoordelijkheden. In de strijd tegen armoede- en schuldenproblematiek maken zij daarom gebruik van het armoede- en schuldenpreventie programma MoneyWays en de informatieve lessen van de Rabobank Bernheze. ďJongeren kunnen gemakkelijk schulden maken, maar komen er moeilijk vanaf. Wij willen jongeren hiervan bewust maken en ze helpen om goed met geld om te gaanĒ, aldus wethouder Kees van Geffen.

Het programma
De Rabobank behandelt tijdens haar lesprogramma belangrijke punten waar een jongere mee te maken kan krijgen op 18-jarige leeftijd. Deze mijlpaal brengt financiŽle verantwoordelijkheid met zich mee en er komt veel op de jongere af. Zo legt Rabobank budgetteren uit en het gemak van een volmacht. Rabobank wil hiermee de zelfredzaamheid van jongeren bevorderen.

Jonge rolmodellen geven de gastlessen van MoneyWays. Zij delen eigen ervaringen en financiŽle uitdagingen met de klas. Op die manier breken zij het gesprek open en maken de sociaal-emotionele kant van geld bespreekbaar. Denk aan schulden, opgroeien in armoede, verleidingen, groepsdruk en schaamte. Jongeren durven hierdoor over hun eigen situatie te praten en ervaringen te delen met de klas.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30292