Datum plaatsing: 07 maart 2018

Lezing over de planeet Mercurius


Lezing over de planeet Mercurius


Vinkel (Bernheze): Op dinsdag 13 maart houdt Niels Nelson bij Sterrenwacht Halley een lezing over ‘Mercurius, een wereld van warm en koud’. De lezing begint om 20.00 uur. De entree bedraagt € 10,-- (voor Halleyleden: € 5,--). Aanmelden voor de lezing is niet nodig.

Bij helder weer proberen we aan het begin van de lezing Mercurius door de telescoop te bekijken; die verdwijnt al om 20.20 uur onder de kim. Mercurius staat dichtbij de zon en is daardoor voor ons alleen kort na zonsondergang of kort voor zonsopkomst zichtbaar aan de hemel.
Deze maand vinden we hem meteen na zonsondergang aan de westelijke avondhemel. Mercurius wordt al sinds de oudheid geobserveerd, maar hij is altijd moeilijk te observeren. De eerste geleerde die een boek schreef dat alleen aan Mercurius was gewijd, is de Frans-Griekse astronoom Antoniadi. Hij stierf 75 jaar geleden. In 2018 is het 45 jaar geleden dat Mariner-10 werd gelanceerd. Deze ruimtesonde vloog in 1974 en 1975 drie maal vlak langs Mercurius. Later bezocht ook de planeetverkenner MESSENGER de kleine planeet. We weten nu dus al veel meer van Mercurius, maar het blijft een intrigerend object, dat nog lang niet al zijn geheimen heeft prijs gegeven. In oktober 2018 vertrekt de Europese sonde BepiColombo naar Mercurius, waar hij vanaf 2025 nog grondiger onderzoek zal doen aan deze wereld met zijn zeer warme dagkant en koude nachtkant.
In zijn lezing vertelt Niels Nelson wat wij in de loop der tijd te weten zijn gekomen van Mercurius en welke opmerkelijke ontdekkingen de ruimtesondes daar tot nog toe hebben gedaan.

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27702