Datum plaatsing: 16 maart 2018

Krimp bij banken prikkelt tot nieuwe uitdagingen


Krimp bij banken prikkelt tot nieuwe uitdagingen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Financiële instellingen waaronder ook het bankwezen zijn al enkele jaren bezig om hun organisatie op te schudden, digitale dienstverlening stevig uit te breiden en het personeelsbestand in te krimpen. Reorganisaties zijn aan de orde van de dag en volgen elkaar in hoog tempo op. Medewerkers beseffen steeds vaker dat hun functie niet tot in lengte van jaren loopbaanbestendig is. Rosmalense Lyane Saarberg nam na bijna twintig jaar Rabobank de handschoen op en begon ‘voor zichzelf’ als loopbaanadviseur, coach en teamcoach.

door Herman van Dinther

Lyane (43): “Ik had al een paar jaar via een detacheringsbureau gewerkt toen ik via datzelfde bureau werd gepolst voor een baan bij de Rabobank. Omdat ik via Welten op basis van detachering werkte rouleerde ik in redelijk korte tijd op acht verschillende kantoren. Dat was natuurlijk enorm leerzaam, maar zeker zo belangrijk, mijn affiniteit met die bank groeide sterk. Het is een bedrijf met een filosofie en strategie die bij mij passen. Door de jaren heen heb ik me via interne cursussen steeds verder bekwaamd in het bankvak en kwam ik al snel in leidinggevende functies terecht. Wat mij al snel opviel bij reorganisaties was het gegeven dat je om te kunnen blijven toch echt een HBO-opleiding moest hebben. Voor mij een reden om MBA te gaan doen zodat op mijn personeelsdossier in elk geval een stempel HBO kwam te staan. Bij interne herschikking van functies kwam ik regelmatig als boventallig uit de bus omdat ik mezelf overbodig maakte. Toch vond ik dan steeds een nieuwe uitdagende plek binnen de bank.”

Uitdaging
“Tot ik me de laatste keer, vorig jaar was dat, ging afvragen of ik me nog wel op mijn plaats voelde, of ik nog voldoende uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden zag. Onderdeel van mijn leidinggevende functies was uiteraard ook de begeleiding van medewerkers, beoordelingen, motiverende en coachende gesprekken. Ik merkte dat ik daar plezier in had en dat het me goed afging. Ik gaf workshops aan medewerkers waarbij zij konden ontdekken hoe zij met hun kwaliteiten om kunnen gaan. En zich de vraag konden stellen of zij dat bij hun bank zouden vinden.
Ikzelf ben op een gegeven moment begeleid door een loopbaancoach en dat sprak me zo aan dat ik daar ook een opleiding in ben gaan volgen. Ik voelde gewoon dat ik in dat werk voldoening zou vinden. En al was het een heel ingrijpende keuze, je laat toch nogal wat zekerheid achter, ik besloot vorig jaar om per 1 juli de Rabobank te verlaten. Op 3 juli meldde ik me bij de Kamer van Koophandel en schreef me in als interim manager en loopbaancoach met als naam ‘MoveToAction’.”

Sneltreinvaart
“Veel sneller dan gedacht kreeg ik opdrachten van bedrijfsleven, woningcorporaties maar ook individuele personen. In sneltreinvaart moest ik aan de slag met mijn werkruimte, website, logo enzovoort. Mensen die eerder in mijn netwerken zaten bleken mij te vinden en kwamen met vragen waar ik samen met hen mee aan de slag kon. Mooi om te zien is bijvoorbeeld dat er mensen komen die het prima naar hun zin hebben in hun huidige baan maar toch willen weten hoe zij zich verder kunnen ontwikkelen, hoe zij hun talenten beter en anders kunnen inzetten. Maar ook mensen die het lastig vinden om een goed sollicitatiegesprek te voeren komen bij mij om daarbij gecoacht te worden. Wat je ook ziet is dat bedrijven, nu de economie weer lekker gaat, willen investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Dat is natuurlijk heel positief. Wat ik ook merk is dat er bij bedrijven meer ruimte komt om loopbaanbegeleiding aan medewerkers aan te bieden. Vaak ontbreekt daarvoor intern de capaciteit en kan ik hen van dienst zijn.
Wanneer ‘klanten’ bij mij komen begin ik overigens altijd met een intakegesprek waarin ik de vraag achter de vraag wil vinden. Het gaat er namelijk om dat voor ons beiden duidelijk is wat de wederzijdse verwachting is.”

H!VE
“Waar ik ook aan meewerk is een nieuw initiatief dat eind 2017 door het CNV van de grond is getild met een pilot in West Brabant. Zij hebben als het ware een soort bijenkorf gevormd waarin een krachtenbundeling van deskundigen en specialisten is gemaakt. H!VE is bedoeld voor mensen die zich verder willen ontwikkelen en op die manier interessant willen blijven voor de arbeidsmarkt. Afhankelijk van de vraag en behoefte zet Jeannet Verhoeven als projectleider deskundigen in die waar nodig elkaar aanvullen. Voor dat project word ik acht uur per week ingezet, tijd waarin ik workshops geef en individuele coaching gesprekken doe. Een uitbreiding van dit initiatief ligt overigens in het verschiet. Noordoost Brabant wordt het volgende gebied waar per 1 mei in Den Bosch en Oss wordt gestart.”

Zie ook www.movetoaction.nl.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14320